Ulkoilija, muista punkkisyyni syksylläkin

Punkkeja on tänä vuonna esiintynyt runsaasti, ja ne ovat aktiivisia vielä syys-lokakuussa. Myös punkkitaudit tarttuvat myöhään syksylläkin.

Kotimaa
Sienestäjä ja koira metsässä.
Punkit viihtyvät aluskasvillisuuden seassa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Moni muistaa tarkastaa ihon punkkien varalta kesällä, mutta syksyllä syyni usein unohtuu.

– Punkkikausi jatkuu vielä ainakin syyskuun ja etelässä varmasti vielä lokakuunkin, yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopistosta muistuttaa.

Klemolan mukaan punkkien aktiivisuus alkaa hiipua vasta lämpötilan laskiessa nollan ja viiden plusasteen välille.

– Olemme joissakin pyynneissä saaneet vuoden suurimmat saaliit syyskuussa.

Klemola on mukana Turun yliopiston tutkimusryhmässä, joka on tänä vuonna pyytänyt punkkinäytteitä suomalaisilta. Tutkijoille on lähetetty jopa parikymmentätuhatta ötökkää. Runsauteen voi vaikuttaa suomalaisten tietoisuus punkkitaudeista, mutta tutkijan mukaan myös punkkien määrä näyttää lisääntyneen ja niitä on uusilla alueilla.

– Paljon ovat ihmiset ottaneet yhteyttä ja kertoneet, että punkkeja on ollut hyvin runsaasti, Tero Klemola kertoo.

– Tietysti tieteellistä vertailua on hankalaa tehdä, koska vertailuaineistoja ei ole kovin paljon.

Punkkitaudit tarttuvat syksylläkin

Niin pitkään kuin puutiaiset liikkuvat luonnossa, myös punkkitaudit tarttuvat. Siitäkin huolimatta, että vaatetta on enemmän kuin kesällä.

Arviolta joka viides puutiainen kantaa borreliabakteeria, joka voi aiheuttaa borrelioosin. Puutiaisaivokuumetta puolestaan esiintyy vain tietyillä alueilla. Näillä alueilla virusta kantaa arviolta yksi punkki sadasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n epidemiologi Jussi Sane neuvoo tarkastamaan ihoa vielä syksylläkin borrelioosin torjumiseksi. Puutiaisaivokuumetta vastaan on puolestaan rokote.

– Jos tekee punkkisyynin, borrelioosin tarttumiseen on mahdollisuus vaikuttaa. Saattaa kestää pitkäänkin, ennen kuin se siirtyy punkista ihmiseen. Puutiaisaivotulehduksessa punkkisyyni ei auta.

Ilmaston lämpeneminen voi pidentää punkkikautta

THL:n mukaan punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta on tänä vuonna todettu enemmän kuin koskaan aiemmin. Yhdeksi syyksi arvioidaan puutiaisten runsasta määrää.

Pitkällä tähtäimellä punkkitaudit saattavat THL:n epidemiologi Jussi Sanen mukaan lisääntyä edelleen ilmaston lämpenemisen myötä. Syksyistäkin saattaa tulla punkeille yhä suotuisampia.

– Pidemmällä aikavälillä on viitteitä siitä, että ilmaston lämpeneminen johtaa puutiaisten kauden pitenemiseen kummastakin päästä. Keväällä ne ovat aikaisemmin liikkeellä, ja niitä löytyy luonnosta pitkälle syksyyn. Puutiaisia on siten enemmän, ja sitä kautta tartuntojakin saattaa tulla enemmän.

Liukaspintainen vaate vaikeuttaa punkin tarttumista

Punkkeja tutkiva Tero Klemola Turun yliopistosta ohjeistaa syksyiseen metsään lähtijöitä laittamaan jalkaan kumisaappaat ja pukemaan vaatetta peittävästi. Liukaspintaiset vaatteetkin saattavat vaikeuttaa punkkien pääsyä iholle, sillä punkki ei saa niistä hyvin otetta. Ihon punkkitarkastus kannattaa tehdä pian luonnossa liikkumisen jälkeen.

– Jos tulee metsästä, niin varmasti myös metsävaatteet kannattaa riisua ja ravistella jo ulkona, ettei kanna otuksia sisälle.