"Täällä on kaikkia kattokruunuja ja vaikka mitä" – Remontoitu Presidentinlinna houkutteli tuhansia kävijöitä – video

Kansalaiset pääsivät tänään vierailemaan Presidentinlinnassa ensimmäisen kerran viime vuonna valmistuneen peruskorjauksen jälkeen. Linnan avoimien ovien päivässä vieraili 2 500 kävijää. Monet olivat jonottaneet tutustumiskäynnille aamuvarhaisesta asti.

Kotimaa
Vierailijat kuvasivat Presidentinlinnaa avointen ovien päivänä 19. syyskuuta.

Presidentilinnassa vietettiin lauantaina avoimia ovia ensimmäistä kertaa viime vuonna valmistuneen peruskorjauksen jälkeen. Monet olivat odottaneet tutustumiskäynnille aamuvarhaisesta asti. Erja ja Matti Koivulahti olivat ensimmäisten joukossa.

– Upeasti entisöity, mutta näyttää pienemmältä kuin televisiokuvien perusteella olisi voinut ajatella, totesi Erja Koivlahti.

Aviomies Matti kehui puolestaan linnan värejä.

– Tämä väriloisto on aivan upea.

Suurimmalle osalle vierailu linnassa oli ensimmäinen, mutta oli joukossa niitäkin, joille talo oli jo ennestään tuttu. Aira Kojon mies ylennettiin linnassa upseeriksi 60 vuotta sitten.

– Me oltiin niin jännittyneitä siitä, että pysyvätkö pojat pystyssä, eikä kukaan kaadu. Sitten eräältä kadetilta putosi koppalakki, ja se oli ihan kauhea tunne, Kojo muistelee.

Remontissa vahvistettiin muun muassa rakennuksen perusteita sekä entisöitiin pintoja, kuten koristemaalauksia. Hintaa peruskorjaukselle tuli noin 45 miljoonaa euroa. Partiolaisille Nuutti Asplundille ja Konsta Kentälle vierailu linnaan tuli yllätyksenä.

– Olemme menossa metsäleirille, mutta meidän partiojohtajat toivat meidät ensin yllätyksenä tänne, pojat kertovat.

Upeinta kaksikon mielestä oli valtiosalissa.

– Tämä sali on ehkä upein. Täällä on kaikkia kattokruunuja ja vaikka mitä, Kenttä mietti.

Myös presidenttipari sekä Lennu-koira kävi tervehtimässä linnaan saapuneita kansalaisia.