Tornion maahanmuuttovastainen protesti herättää huomiota Ruotsissa – "Pirunmoista"

Turvapaikanhakijoita vastustava mielenosoitus on uutisoitu näyttävästi Ruotsin mediassa.

Kotimaa
Kansanmielinen ja pakolaista vastustava Rajat kiinni! mielenosoitus Tornion matkakeskuksen edustalla lauantaina 19. syyskuuta.
Kansallismielinen ja pakolaisia vastustava Rajat kiinni! mielenosoitus Tornion matkakeskuksen edustalla lauantaina 19. syyskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Ruotsin tiedotusvälineet ovat huomioineet rajan tuntumassa Torniossa tänään lauantaina järjestetyn maahanmuuttovastaisen mielenosoituksen näyttävästi. Aihe oli lauantaina päivällä pääuutinen muun muassa Ruotsin television SVT:n ja Ruotsin radion SR:n internetsivuilla ja pääuutinen myös illan tv-uutislähetyksessä.

Ruotsalaiset tiedotusvälineet ovat nostaneet esille, että samaan aikaan, kun Suomen puolella osoitettiin mieltä turvapaikanhakijoita vastaan, osoitettiin Ruotsin puolella rajaa mieltä turvapaikanhakijoiden puolesta. Ruotsin puolella järjestetty mielenosoitus keräsi kolmisenkymmentä ihmistä.

Ruotsalainen uutistoimisto TT uutisoi Tornioon kokoontuneiden mielenosoittajien näkemykset Yle Nyheterin haastattelua lainaten. Muun muassa Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun), Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) julkaisemassa uutisessa nimettömänä pysyttelevän keski-ikäisen pariskunnan kerrotaan ihmettelevän, mikseivät turvapaikanhakijat ole jääneet johonkin niistä turvallisista maista, joiden kautta ovat tulleet Suomeen.

"Mielenosoituksia muuallakin Suomessa"

Ruotsin radion (siirryt toiseen palveluun) internetsivuilla julkaistussa kuvagalleriassa esitellään suomalaismielenosoittajien kylttejä. Suomenkielisten kylttien tekstejä ei ole käännetty sivuilla ruotsiksi.

Expressen (siirryt toiseen palveluun) puolestaan uutisoi, että Tornion lisäksi vastaavia mielenosoituksia oli muuallakin Suomessa. Turvapaikanhakijoita tukevan mielenosoituksen Haaparannassa järjestänyt Aida Ohtonen kertoo Expressenin haastattelussa, että vastamielenosoitukseen osallistui ruotsalaisten rinnalla suomalaisia.

SVT:n (siirryt toiseen palveluun) uutisessa haaparantalainen kunnallispoliitikko Peter Waara (sdp.) kuvailee turvapaikanhakijoita vastustavien mielenosoittajien toimintaa pirunmoiseksi. Vastamielenosoitukseen Haaparannassa osallistunut Maud Sennvik puolestaan sanoo, että maahanmuuton vastustajia oli vain pieni joukko, joka ei edusta suomalaisia tai ruotsalaisia.

Turvapaikanhakijoita Torniossa auttava Mervi Mustonen sanoo Norrländska Socialdemokraten (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa olevansa surullinen rajojen sulkemista vaatineen mielenosoituksen vuoksi.