Saako Tsipras toisen mahdollisuuden? Kreikassa äänestetään tänään ennenaikaisissa vaaleissa

Alexis Tsipras erosi pääministerin tehtävästä kuukausi sitten, sen jälkeen kun hän oli saanut EU:n uuden lainapaketin vaatimat lait läpi Kreikan parlamentissa.

Ulkomaat
Syriza-puolueen johtajan Alexis Tsiprasin kampanjaluliste Ateenan kadulla varhain aamulla 19. syyskuuta.
Syriza-puolueen johtajan Alexis Tsiprasin kampanjaluliste Ateenan kadulla varhain aamulla 19. syyskuuta.Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva

Kreikassa äänestetään tänään sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Äänestyspaikat ovat avautuneet aamuseitsemältä Suomen aikaa. Vasemmistopuolue Syrizan johtaja, maan entinen pääministeri Alexis Tsipras yrittää tulla vaaleissa uudelleen valituksi.

Mielipidetiedustelujen mukaan Syriza ja oikeistolainen Uusi demokratia -puolue ovat olleet lähes tasoissa ennen vaaleja. Kumpikaan puolueista ei näyttäisi saavan parlamenttiin omaa enemmistöä, joten edessä on todennäköisesti koalitiohallituksen muodostaminen.

Kreikassa ajauduttiin uusiin vaaleihin, kun Syrizan muodostama hallitus kaatui elokuussa osan puolueen kansanedustajista livettyä rivistä.

Tsipras erosi pääministerin tehtävästä sen jälkeen, kun hän oli joutunut turvautumaan oppositioon saadakseen EU:n uuden lainapaketin vaatimat lait läpi parlamentissa.

Tsipras nousi valtaan alkuvuodesta luvattuaan muun muassa perua EU:n lainapakettien edellyttämiä säästötoimia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP