"Rovio pelaa upporikasta tai rutiköyhää" – Angry Birdsistä tuttu pelifirma julkaisee ensi viikolla otteita elokuvastaan

Pelifirma Rovio julkaisee ensi viikolla trailerin elokuvastaan, joka yhtiön ilmoituksen mukaan tulee teattereihin toukokuussa 2016. Elokuvan arvioidaan maksavan lähes 100 miljoonaa euroa. Analyytikon mukaan Rovio pelaa tulevaisuudellaan upporikasta tai rutiköyhää.

talous
Kuvassa Angry Birds -elokuvan ääninäyttelijöitä lehdistötilaisuudessa Meksikossa kesäkuussa 2015.
Näyttelijät Josh Gad, Peter Dinklage ja Jason Sudeikis Angry Birds -elokuvan lehdistötilaisuudessa Meksikossa kesäkuussa 2015.Alonso Cupul / EPA

Toimittajajoukko tungeksii Pariisin Elysees Biarritzilla, sillä Rovio esittelee otteita ensi vuoden toukokuussa julkaistavasta elokuvastaan.

Elokuvan pääideana on selittää, miksi Angry Birds -pelin linnut ovat niin vihaisia possuille. Suurin paljastus elokuvassa on se, etteivät linnut ole olleet aina niin vihaisia.

Linnuista tuli vihaisia, kun siat alkoivat aiheuttaa ongelmia lintujen paratiisisaarella.

– Istuimme alas ja mietimme, että kaikki haluavat tietää, miten taistelu lintujen ja sikojen välillä alkoi. Nyt meillä on mahdollisuus kertoa se tarina ihmisille ensimmäistä kertaa, elokuvan vastaava tuottaja John Cohen sanoo Ylelle.

Cohen sanoo elokuvan olevan hänelle henkilökohtainen, koska hän "rakastaa näitä hahmoja". Samalla hän tunnustaa vahvasti olevansa riippuvainen Angry Birds -peleistä.

Amerikkalaisen puheenparren takaa on vaikeaa erottaa, milloin on kyse ylisanoista ja milloin totuudesta. Asian punninta jää kuuntelijan harteille.

Upporikas vai rutiköyhä?

Elokuvan julkaiseminen tulee pelifirma Roviolle ikävään aikaan. Yhtiö ilmoitti elokuussa, että yhtiö irtisanonee kolmanneksen työntekijöistään.

Lähes sadan miljoonan euron ponnistus näyttää tässä tilanteessa toiselta kuin kaksi vuotta sitten, kun elokuvasuunnitelmista kerrottiin ensimmäistä kertaa.

Laahaavan liikevaihdon ja voiton taustalla ovat muun muassa vaikeudet pelien uuden ansaintalogiikan ja oheistuotteiden myynnin kanssa.

Riippumaton pelialan analyytikko Tero Kuittinen sanoo, että nyt elokuva näyttää Rovion pelastusyritykseltä.

– Hahmojen suosio ja yleisön kiinnostus hahmoja kohtaan on laskenut jyrkästi parin vuoden aikana. Siinä mielessä elokuvasta on tulossa pelastusyritys saada uutta virtaa Angry Birds -hahmoperheeseen.

Angry Birds -pelin virallisen jatko-osan julkaisu kesällä ei auttanut Roviota. Peliä on ladattu ahkerasti, mutta liikevaihdoltaan peli on jäänyt kauas kärkisijoista.

Syynä on se, etteivät ihmiset ole ostaneet pelissä etenemistä helpottavia tuotteita. Sadan miljoonan euron satsausta elokuvaan Kuittinen pitää rohkeana.

– Nyt pelataan upporikasta tai rutiköyhää.

Kuittinen ei pidä riskiä toivottomana, sillä hahmot ovat tarvinneet päivittämistä. Elokuvassa hahmot puhuvat, kävelevät ja heillä on ongelmia vihanhallinnan kanssa.

– Tämä on mahdollisuus, koska vanhat Angry Birds -hahmot ovat menneen talven lumia. Hyvin otettu riski, että kuva- ja äänimaailmaa muutetaan noin radikaalisti.

”Keskitymme elokuvaan”

Rovio ja sen alaisuudessa työskentelevät elokuvantekijät tietävät, miten pelifirman talous on viime vuosina kehittynyt.

Onko tämä sitten lisännyt paineita elokuvantekijöille?

– Meille on tärkeintä keskittyä elokuvaan. Tämä on suuren muutoksen aikaa Roviolle, mutta me pysymme samalla vakaalla polulla, John Cohen sanoo.

Samaan aikaan elokuvan julkaisun kanssa Rovio aloittaa jo kesäkuussa ilmoitetusta yhteistyöstä Legon kanssa. Rovion on tarkoitus rakentaa Legon kanssa Angry Birds -teemaan sopivia rakennuspalikoita.

Rovio toivoo uudesta yhteistyöstä lisää tuloja yhtiön kassaan. Analyytikko Kuittisen mukaan mikäli elokuva ja yhteistyö Legon kanssa vetävät vesiperän, yhtiöstä on odotettavissa lisää irtisanomisuutisia.

Angry Birds -elokuvassa ei olekaan kyse pelkästä elokuvasta. Yhtiö yrittää saada kuluttajat jälleen vihaisten lintujen pauloihin.

_Juttua on muokattu klo 15:35: Aiemmin kirjoitetun 200 miljoonan euron sijaan elokuvan arvioidaan maksavan lähes 100 miljoonaa euroa. _