Sipilä: On ihan hilkulla, että komissio päättää Suomen leikkauksista

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomen velkaantumisen vauhti ei ole kaukana siitä, että komission on kerrottava, mitä Suomen on tehtävä talouden kuntoon saamiseksi. Sipilän mukaan ratkaisut työelämän säästöihin löytyvät puolessatoista viikossa, jos työmarkkinajärjestöillä on siihen halua.

Pääministeri Juha Sipilä pääministerin haastattelutunnilla virka-asunnollaan Kesärannassa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla Suomen velkatason olevan erittäin pahassa jamassa. Hänen mukaansa on hilkulla, että komission on kerrottava, mitä Suomen on tehtävä.

Talousnobelisti Joseph Stiglitz kritisoi Ylelle lauantaina Suomen hallitusta siitä, että se keskittyy juuri velan leikkaamiseen. Sipilän mukaan ongelmana ei ole Suomen velkataso, vaan velkaantumisen vauhti.

– Olemme velkaantuneet seitsemän vuotta melkein miljoona euroa tunnissa. Tämä on Euroopan kovinta kyytiä. Velkaannumme jo enemmän kuin Kreikka tällä hetkellä.

– Olemme ihan hilkulla joutua liiallisen alijäämän menettelyyn, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että emme täällä enää viime kädessä päätä leikkauksista itse, vaan komissio päättää niistä.

Perjantaista palkansaajajärjestöjen mielenilmausta Sipilä pitää oikeutettuna, vaikka säästöjä on tehtävä. Pääministerin mukaan työmarkkinajärjestöille annettu puolentoista viikon aika riittää hyvin päätöksentekoon työelämän leikkauksista.

– Kyllä tähän löytyy ratkaisu, jos halua on. Tämä ei ole ollut aikapulasta kiinni koko aikana.

Hallituksen esittämän leikkauslistan kohdistumista muun muassa vuorotyöntekijöihin ja pienituloisiin on arvosteltu voimakkaasti.

– Se, että tämä paketti saataisiin oikeudenmukaisemmaksi, on täysin työmarkkinajärjestöjen käsissä, Sipilä sanoo.

Monien esittämän devalvaation Sipilä torjuu täysin. Hänen mukaansa aika kultaa muistot, ja edellinen devalvaatio johti useiden yritysten kaatumiseen ja monien työttömyyteen.