Sipilä: Turvapaikanhakijoista ollaan kaikilla tasoilla yhteydessä Ruotsiin

Pääministerin mukaan EU-maat eivät ole toimineet sovitulla tavalla. Hän povaa Pääministerin haastattelutunnilla keskiviikon EU-johtajien huippukokouksesta kuumatunnelmaista.

politiikka
Juha Sipilä astuu ovesta ulos
Pääministeri Juha Sipilä pääministerin haastattelutunnilla virka-asunnollaan Kesärannassa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan turvapaikanhakijoiden tilanteesta on oltu Ruotsiin yhteydessä monilla tasoilla.

On hänen mukaansa väärin, että turvapaikanhakijat eivät jätä hakemustaan ensimmäisessä maassa, johon he saapuvat. Toisaalta tilanne on sama esmerkiksi Ruotsin ja Tanskan sekä Tanskan ja Saksan rajoilla.

– Koko ketju vuotaa, hän sanoi Pääministerin haastattelutunnilla.

Hänen mukaansa toiminta ei ole sen mukaista, mitä on sovittu. Tilanne on hankala koko Euroopassa, esimerkiksi Unkarissa ja Saksassa. Niihin on tullut jopa 10 000 turvapaikanhakijaa päivässä.

Ilmapiiri on monissa maissa kiristynyt, myös maiden välillä. Sipilä povaa, että ensi keskiviikon EU-huippukokouksessa tunnelma on kuuma.

Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut koko ajan. Hänen mukaansa voi olla, että vielä 4 - 5 miljoonaa ihmistä lähtee liikkeelle.

Sipilän mukaan ensin on ratkaistava akuutti kriisi Euroopassa. Toiseksi pitää hoitaa kriisialueella olevien ongelmat.

Sipilä olisi valmis nostamaan Suomen kiintiötä

– Jos voisi luottaa siihen, että järjestelmä toimii ja EU:n ulkorajat pitävät, niin olisin valmis nostamaan merkittävästi turvapaikkahakijakiintiötä. Sillä tavalla voitaisiin hoitaa tämä toivottavasti väliaikainen tilanne, Sipilä sanoo.

Tämänhetkisestä tilanteesta Sipilä toteaa, että emme saa joutua tilanteeseen, jossa maassa on laittomasti rekisteröimättömiä ihmisiä. Siksi Suomi kiristää rajavalvontaa.

Hän kehottaa kuitenkin suhtautumaan asiaan rauhallisesti. Viranomaisten resursseja on lisätty ja tilanne pystytään hoitamaan, hän sanoo. Sipilä myöntää, että suomalaisten huolet ovat ymmärrettäviä, kun puhutaan jopa 30 000 turvapaikanhakijasta tänä vuonna. Tilanne näkyy monien kaupunkien katukuvassa.

– Tämä on kestokeskustelun aihe muuallakin kuin Suomessa. Ongelmista pitää keskustella avoimesti ilman että ihmisiä leimataan puolin ja toisin, Sipilä sanoo. Empatiaa pitää Sipilän mukaan osoittaa niitä kohtaan, joilla turvapaikan tarve on välttämätön.

Tilanteen mukaan myös rajavalvonnalle osoitetaan lisäresursseja, pääministeri lupaa.

Irakilaisten pikakäännytysmahdollisuutta selvitetään

Sipilä sanoo, että irakilaisten pikakäännytysmahdollisuutta selvitetään alkavalla viikolla. Ruotsilla on Irakin kanssa sopimus, jonka nojalla se voi pikapalauttaa erityisesti Bagdadin alueelta tulleita. Suomella tällaista sopimusta ei ole.

Sipilä sanoo, ettei kadu tarjoustaan antaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, vaikka tarjous on noussut puheenaiheeksi Irakissa ja saattaa houkutella ihmisiä lähtemään Suomeen.

Pääministerin mukaan tulijoiden joukossa on monenlaista väkeä ja sellaisiakin, jotka ovat voineet harkita taksimatkaa Torniosta Etelä-Suomeen.

– Varmasti tähän liittyy monenlaisia tapauksia, Sipilä sanoi Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.