Postimerkkikisan voittaja: Tärkeintä on tunnelma – eivät hienot laitteet

Valokuvauksen harrastaja Pekka Vallila lähti kuvaamaan Aurajokea sumuisena aamuna. Tuotoksen hän ilmoitti mukaan postimerkkikisaan ja voitto heltisi. Paalut on Turun uusin postimerkki.

kulttuuri
Merkillinen Turku -kisan voittaja Pekka Vallila
Merkillinen Turku -kisan voittaja Pekka Vallila Minna Rosvall / Yle

Pekka Vallilan voittoisassa kuvassa veneiden kiittämiseen tarkoitetut paalut seisovat ylväästi sumussa. Kuva on yksi otoksista, joita harrastaja kiirehti kuvaamaan sumuisena aamuna.

– Katsoin parvekkeelta ulos ja näin, että on aivan huikea sumu. Ajattelin, että tässä on aivan loistava tausta mille tahansa kuvalle. Otin kuvia Föristä, laivoista ja paaluista. Sumu teki tunnelmasta taianomaista, satua, kuin ei olisi kotikaupungissaan ollutkaan, kertoo Vallila.

Kuvan ottaminen sumussa on kuvaajan mukaan helppoa.

– Sumu nostaa kohteen esille. Kuva ei tarvitse muokkauksia. Kun kuvaa sumussa, ei tarvitse peittää rumia taustoja, neuvoo Vallila.

Facebook teki Vallilasta valokuvauksen harrastajan

Pekka Vallila kertoo harrastaneensa valokuvausta jo nuoruudessa. Vasta Facebook on innostanut häntä panostamaan harrastukseen tosissaan.

– Facebook vei mennessään. Silloin täytyi hankkia kamera ja laitteet kotiin. Nykyään lähden aina jonkun kuvauslaitteen kanssa liikkeelle. Aina pitää ottaa kuvia. Katselen maailmaa sillä silmällä, kertoo Vallila.

Pekka Vallilan kuva Aurajoen paaluista voitti Merkillinen Turku -valokuvakisan.
Pekka Vallilan kuva Aurajoen paaluista voitti Merkillinen Turku -valokuvakisan.Turun kaupunki

Kuvaaminen ei tuo paineita, koska se on vapaaehtoista.

– Se olisikin hirveää, jos minulla olisi joku deadline, että nyt pitää saada joku kuvasarja. Kuvaaminen on ihan tunnelmasta kiinni. Se on hyvää mielen virkistystä ja mielen terapiaa, kun katselee tätä kaunista maailmaa, joka on ympärillämme.

Hienot laitteet eivät takaa hyvää kuvaa

Vallila esittelee voitokasta järjestelmäkameraa, joka löytyy repusta. Hän painottaa kuitenkin, että hyvän kuvan ottaminen ei vaadi huippulaitteita. Hän ottaa kuvia myös kännykän kameralla.

Sumu teki tunnelmasta taianomaista, satua, kuin ei olisi kotikaupungissaan ollutkaan.

Pekka Vallila

– Valokuvaamisessa tärkeintä on tunnelma, sommittelu, idea. Hyvää kuvaa ei takaa hienot laitteet. Täytyy olla sattumus, silmää, onnistuminen. Vuoden luontokuvaksikin on valittu kännykällä otettu kuva, muistuttaa Vallila.

Vallila kannustaa lähtemään kursseille tai hankkimaan oppia netistä.

– Digikuvaaminen on helppoa, kun ei tarvitse kehityttää kuvia. Nuoruudessani otettiin rulla täyteen ja siellä saattoi olla vain pelkkiä kattoja. Nyt voi ottaa miljoona kuvaa ja valita hyvän, naurahtaa Vallila.

Heijastukset, lasi ja jää innostavat

Pekka Vallila kertoo ottavansa satoja kuvia viikossa. Pimein syksy ei ole innostavin aika, mutta silloinkin kiehtoo Aurajoki iltavalaistuksessa.

Se on hyvää mielen virkistystä ja mielen terapiaa, kun katselee tätä kaunista maailmaa.

Pekka Vallila

– Sieltä löytää monta tunnelmaa. Heijastukset, lasi, jää ja pinnat kiehtovat minua, kertoo Vallila.

Vaikka postimerkkikisassa heltisi voitto, uusi kisa ei ole mielessä.

– En ole sillä tavalla kilpailuhenkinen tai kunnian perään. Tämä oli kiva kokemus, enkä aio tärvellä tätä rynnistämällä kisasta kisaan, kertoo Vallila.