Tutkija: Uinuva äärioikeisto aktivoitunut

Pakolaisvirran vastustamiseksi on osoitettu mieltä eri puolilla Suomea. Nämä tapahtumat ovat yksi esimerkki kansallistunteen noususta, mutta iskulauseiden ja kylttien mukaan myös ulkomaalaisvihasta. Lauantain mielenosoituksen jälkeen aktivisti Susanna Kaukinen ilmoitti, että Lapuan liike on perustettu uudelleen. Tutkijan mukaan äärioikeiston ryhmät ovat aktivoituneet.

Kotimaa
mielenosoittajia kyltteineen
Markku Sandell / Yle

Lauantaina mielenosoittajat heiluttivat Suomen lippuja ja huusivat isänmaallishenkisiä iskulauseita Torniossa, Kemissä ja Helsingissä. He haluavat sulkea rajat pakolaisilta ja ottaa heitä maahan vasta sen jälkeen, kun Suomen talous on saatu kuntoon. Mielenosoittajien mukaan pakolaiset ovat myös uhka ihmisten turvallisuudelle.

Ilmoitusta Lapuan liikkeen uudelleen perustamisesta tutkija Tommi Kotonen ei ota kovin vakavasti. Uuden Lapuan liikkeen perustajiin kuuluva Susanna Kaukinen on esiintynyt aiemmin myös vasemmistoliiton ja anarkistien riveissä.

– Haetaan kauempaa nostalgista esimerkkiä. Julistuksen esittäjä ei ehkä ole niitä kentän vakavammin otettavia hahmoja kuitenkaan, taitaa olla enemmänkin tekijän yksittäispuuhastelua, määrittelee Jyväskylän yliopiston Tommi Kotonen, joka on tutkinut suomalaista äärioikeistoa.

Äärioikeiston käyttämiin termeihin kuuluva ja julistuksesta löytyvä kulttuurimarxismin uhka tuskin saa Kotosen mukaan suuria massoja liikkeelle. Samaa mieltä on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen Erkka Railo. Uudelta Lapuan liikkeeltä puuttuu se laaja kansalaispiirien tuki, joka sen nimekkäällä edeltäjällä oli vuosikymmeniä sitten.

– Uusi Lapuan liike on pieni äärijärjestö, jota ei voi verrata edeltäjäänsä, sanoo erikoistutkija Erkka Railo.

monikultturismin vastainen mielenosoitus 19.9. Helsingissä
Monikulttuurisuutta vastustava mielenosoitus Helsingissä 19. syyskuuta.Markku Sandell / Yle

Lapuan liike onnistui saamaan 1930-luvulla aikaan kommunistilait, joilla tuomittiin vasemmistolaista toimintaa harjoittaneita. Lapuan liike loppui Mäntsälän kapinaan vuonna 1932, aktivismi oli mennyt liian pitkälle, mutta sen aatteellista toimintaa jatkoi Isänmaallinen kansaliike IKL.

Vanhat tekijät heränneet

Äärioikeistolaisia liikkeitä tutkinut Tommi Kotosen mukaan pakolaiskeskuksia vastustavissa mielenosoituksissa on nähty vanhoja skini-veteraaneja, jotka nyt ovat taas aktivoituneet. Harjavallassa, Satalinnan sairaalaan avattua keskusta vastustaneessa mielenosoituksessa pääpuhujana ja ilmeisesti kokoonkutsuja oli skinipiireissä aktiivisesti toiminut mies.

– Ehkä pidempäänkin asiaa harjoittaneet, mutta viime vuosina uinuneet solut, saattavat heräillä tässä tilanteen myötä, epäilee Kotonen.

Pohjoismaissa toimi 90-luvulla Blood&Honour-liike, jolla oli yhteyksiä brittiläiseen rotusotaa lietsovaan Combat 18 -järjestöön. Ulkomaiset esikuvat kopioidaan edelleenkin helposti Suomeen, Satalinnan mielenosoituksessa esiinnyttiin Combat 18 -paita päällä ja Suomen lipussa C18-tunnus. Myös iskulauseita lainataan ulkomailta.

Lapuan liikkeen malliin

Monessa kunnassa on käyty kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan pakolaiskeskusten perustamisesta. Kuntapäättäjille on satanut vihapostia ja avoimia uhkailuja. Väkivalta, muilutukset, muurahaispesään istuttamiset ja kyyditykset itärajalle kuuluivat kommunismia vastustaneen Lapuan liikkeen keinovalikoimaan 1930-luvun alkuvuosina. Nyt tilalla ovat enemmänkin sähköpostitulva vihaviestejä ja sosiaalisessa mediassa mollaaminen.

Tutkijatohtori Tommi Kotonen toivoo tilanteen rauhoittuvan puolin ja toisin, jos viranomaiset saavat pakolaisasiat paremmin hallintaan.

– Ehkä tällöin pahimmat ylilyönnit ja uhkailut jäävät pois, miettii Kotonen.

Vihapuheeseen ei saa tottua

Erikoistutkija Erkka Railo pitää vihapuheiden ja väkivallan lietsomista vakavana huolena, johon viranomaiset eivät tunnu osaavan puuttua.

– Ei ole ajateltu, että netin vihapuheella olisi konkreettisia seurauksia ihmisten turvallisuudelle. Siihen olisi pikku hiljaa syytä puuttua, sillä puheista tekoihin on kuitenkin yllättävän lyhyt matka, painottaa Railo.