1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikkalaiset vaaliuurnilla jo kolmannen kerran tänä vuonna

Mielipidetiedustelujen perusteella vasemmistopuolue Syriza olisi saamassa niukan voiton porottavassa helteessä käydyssä äänestyksessä.

Parlamenttivaalien äänestyspäivä Ateenassa 20. syyskuuta. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

Kreikkalaiset ovat käyneet tänään sunnuntaina vaaliuurnilla valitakseen uuden parlamentin ennenaikaisissa vaaleissa. Vasemmistopuolue Syriza ehti olla vain seitsemän kuukautta vallassa, ennen kuin hallitus erosi. Syriza on mielipidetiedustelujen perusteella edelleen suosituin puolue, mutta vain hiuskarvan verran.

– Uskon Syrizan voittavan, sen pitää voittaa, jotta aloitetut uudistukset jatkuisivat, ateenalaisessa Kalithean lähiössä äänestänyt Ioannis sanoo.

Hän valittaa sitä, että kun joku sanoo totuuden, tässä tapauksessa Tsipras, muut yrittävät päästää hänestä eroon.

Aurinko porottaa 30 asteen lämmössä Kalithean lähiössä. Isossa koulussa on monta äänestyspaikkaa eri luokkahuoneissa aakkosjärjestyksen mukaan. Vanhempi mieshenkilö Ionnis on itse työväenväestöä ja hän toivoo Syriza-puolueen ja Alexis Tsiprasin pysyvän vallassa.

Nuorehko nainen Ioanna äänestää puolestaan kommunisteja, koska Tsipras ei hänen mielestään ole hoitanut hommiaan.

– Tsipras oli surkea, koska hän petti kaikki ne, jotka äänestivät häntä ja uskoivat häneen, Ionna sanoo.

Moni loikkasi Syrizan riveistä

Syriza sai tammikuun parlamenttivaaleissa reilut 36 prosenttia äänistä ja lähes puolet parlamenttipaikoista. Nyt Syrizan kannatus on mielipidemittauksissa liikkunut 27 ja 32 prosentin välillä.

Kreikan parlamentissa on 300 paikkaa ja puolue tarvitsee 151 paikkaa enemmistön saamiseksi. Noin 38 prosenttia äänistä takaa enemmistön, koska vaalivoittaja saa 50 ylimääräistä kansanedustajaa bonuksena.

Tarkoitus on tällä tavalla vahvistaa poliittista järjestelmää, mutta tälläkään kertaa mikään puolue ei näytä saavan tarvittavaa 151 paikkaa enemmistön saamiseksi.

Syriza lupasi ennen edellisiä vaaleja perua edellisten hallitusten tekemiä säästöjä ja leikkauksia. Alexis Tsipras pystyi kuitenkin toteuttamaan vain pienen osan lupauksistaan, koska hän oli riippuvainen muiden rahoituksesta.

Moni kannattaja on pettynyt ja 25 Syrizan kansanedustaa loikkasi uuteen vasemmistopuolueeseen. Tämä on syy ennenaikaisiin vaaleihin. Tsipras joutui turvautumaan opposition tukeen, jotta hän saisi EU:n vaatimat uudistukset parlamentin läpi. Kun hallitus ei enää nauttinut parlamentin luottamusta, Tsipras erosi.

Konservatiivit uusivat kasvonsa

Oikeistopuolue Uuden demokratian entinen puheenjohtaja, Antonis Samaras erosi kesällä sen jälkeen, kun kreikkalaiset sanoivat ei kansanäänestyksessä EU:n lainaehdoille. Uusi demokratia yrittää nyt voittaa uusilla kasvoilla. Evangelos Meimarakis on lähes yhtä suosittu kuin Tsipras.

– Mielestäni Uusi demokratia on ainoa puolue, joka pystyy tuomaan vakautta maahan, keski-ikäinen mies Vaggelis sanoo.

Perheensä kanssa äänestämään tullut kuorma-autonkuljettaja Lefteris ei luota Meimarakisiin.

– Hän on normaali poliitikko, jolla on kokemusta. Meimarakis kuuluu niihin vanhoihin tyyppeihin, jotka valehtelevat mukavalla tavalla, Lefteris sanoo.

Myöskään Syriza ei kelpaa Lefterisille. Hänen mielestään puolue ei ole realistinen.

– Kreikkalaiset syyttävät joko pakistanilaisia tai Merkeliä kurjuuksistaan, koska Merkel ei antanut Saksan kaikkia rahoja meille. Täällä syytetään aina joitakin muita. Ei ole koskaan meidän omaa vikaa, Lefteris sanoo.

Dan Ekholm, Ateena