Oppositio osoitti mieltä Moskovassa ilman innostusta

Opposition mielenosoitus Moskovassa oli vaisu. Paikalla oli arviolta joitakin tuhansia, mutta joukko oli hiljainen ja vaikutti voimattomalta.

Yle maailmalla: Moskova
kaksi nuorta opiskelijaa pitelee plakaateja
Nuoret politiikan opiskelijat Daniil ja Nastia kannattavat vallanvaihtoa sekä valtaapitävien joukossa että opposition piirissä.Kerstin Kronvall / Yle

Moskovan kaupunki oli antanut luvan mielenosoitukselle kaukana keskustasta. Mielenosoitus kokosi kuitenkin joitakin tuhansia ihmisiä. Joukossa oli kaikenikäisiä, lapsiakin. Näkyvin symboli oli Venäjän lippu, niitä oli paljon paikalla.

Mielenosoittajien yläpuolella surisi helikopteri ja paikalla oli suuri määrä poliiseja. Kaikki sujui hyvin rauhallisesti, jopa hämmästyttävän hiljaisesti. Vain tunnetun oppositiohahmon Aleksei Navalnyn esiintyessä kuului kannustushuutoja.

Vallanvaihto on terveellistä

Nuoret politiikan opiskelijat Daniil ja Nastia kannattavat vallanvaihtoa sekä valtaapitävien joukossa että opposition piirissä. Kenenkään ei pidä olla liian kauan vallassa, muutos on terveellistä, sanoo Daniil.

Nuoret eivät usko, että mielenosoituksilla on mitään vaikutusta, mutta heidän mielestään on kuitenkin tärkeätä näyttää, että maassa on erilaisia mielipiteitä.

– Ihmisten pitäisi osata lukea politiikkaa paremmin ja heidän pitäisi etsiä tietoa ja muodostaa mielipiteensä sen pohjalta, Daniil sanoo.

Daniil pyöräili Etelä-Suomessa viime vuonna ja tutustui muun muassa Haminaan, Kotkaan, Loviisaan ja Porvooseen. Hän piti näkemästään ja uskoo, että on hyödyksi tutustua eri yhteiskuntamuotoihin.

Ei muutosta ilman verenvuodatusta

Sergei on noin viisikymppinen yrittäjä. Hän kertoo, että hän oli mukana mielenosoituksissa 1990-luvulla, kun Neuvostoliitto kaatui. Nyt hän tuntee, ettei silloinen muutos ollut riittävä.

– Kotimaani mätänee, hän sanoo.

Valitettavasti en enää usko vaalien voimaan, Sergei sanoo. Pelkään, että ainoa tie muutoksiin käy väkivallan kautta. En haluaisi nähdä verenvuodatusta täällä, mutta pelkään, että niin tulee käymään.

Sergei ei osaa sanoa, kuka voisi aloittaa väkivaltaisen vallankumouksen. Hänen mielestään se voi lähteä liikkeelle hyvin pieneltä vaikuttavasta tapahtumasta. Vaikkapa joku eläkeläinen, joka epätoivossaan sytyttää itsensä tuleen Punaisella torilla, Sergei sanoo.

–Tämä on hyvin pelottavaa, hyvin pelottavaa.

Kuinka voi tuhota ruokaa?

Kaksi vanhempaa naista kertovat käyvänsä kaikissa opposition mielenosoituksissa, vaikka eivät uskokaan tämän johtavan mihinkään. Käymme enemmän itsemme takia, tunteaksemme, että emme ole luovuttaneet, he sanovat.

ihmisiä mielenosoituksessa venäjän lippuja käsissään
Kerstin Kronvall / Yle

Naisia raivostuttaa ruokatavaroiden tuhoaminen. Kun he näkivät televisiossa, miten suuria määriä elintarvikkeita tuhottiin, heitä itketti.

–Kuinka on mahdollista tuhota ruokaa maassa, jossa on sellaisia, jotka näkevät nälkää?

Elintarvikkeita tuhottiin viranomaispäätöksellä, kun niitä oli tuotu maahan laittomasti. Kysymyksessä oli elintarvikkeita, jotka olivat pakotteiden takia tuontikiellossa.

Usko muutokseen

Kun Aleksei Navalny, eräs opposition johtohahmoista, nousi lavalle tunnelma elävöityi hetkeksi. Navalny sanoi, että kamppailua ei käydä vain valtapuoluetta Yhtenäistä Venäjää tai Putinia vastaan, vaan niitä vastaan, jotka eivät usko muutoksen olevan mahdollinen.

Vaikka mielenosoitus oli kutsuttu koolle juuri nyt siksi, että 24.9. on neljä vuotta siitä, kun silloinen presidentti Dmitri Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin ilmoittivat vaihtavansa paikkaa vuoden 2012 presidentinvaalien jälkeen, mielenosoituksessa ei puhuttu erityisesti tästä asiasta.

Nopeasti kotiinpäin

Mielenosoitus loppui jo parin tunnin jälkeen. Tihkusade oli varmasti yksi syy siihen, että väki hakeutui niin nopeasti kotiinpäin. Tunnelmakaan ei ollut mitenkään energinen. Vaikutti siltä, että ihmiset tulivat paikalle ilman odotuksia ja palasivat kotiin yhtä vaisuina.