1. yle.fi
  2. Uutiset

Tsipras: Edessämme on vaikeuksia, perustamme on vankka

Vasemmistopuolue Syriza on saamassa 145 paikkaa Kreikan 300-paikkaiseen parlamenttiin. Suomen pääministeri Juha Sipilä on onnitellut Syrizaa vaalien tuloksesta.

Ulkomaat
Alexis Tsipars juhlii kannattajiensa kanssa Ateenassa sunnuntaina.
Alexis Tsipars juhli kannattajiensa kanssa Ateenassa sunnuntaina.Yannis Kolesidis / EPA

Kreikassa vasemmistolaisen Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras vahvistaa puolueensa muodostavan koalition pienen oikeistopuolueen Itsenäisten kreikkalaisten kanssa.

– Yhdessä me jatkamme sitä kamppailua, jonka aloitimme seitsemän kuukautta sitten, Tsipras sanoi myöhään sunnuntai-iltana uutistoimisto AFP:n mukaan. Itsenäiset kreikkalaiset nousi Syrizan johtamaan hallitukseen Kreikan edellisissäkin vaaleissa.

Syriza on voittamassa Kreikan parlamenttivaalit. Äänistä oli laskettu maanantaina ennen kello kolmea noin 90 prosenttia, ja tuon tuloksen mukaan Syrizan ääniosuus olisi noin 35,5 prosenttia. Tämä tarkoittaisi Syrizalle 145:tä paikkaa Kreikan 300-paikkaisessa parlamentissa, uutistoimisto AP kirjoittaa.

Itsenäiset kreikkalaiset olisi saamassa liki neljä prosenttia äänistä ja kymmenen parlamenttipaikkaa.

Syrizan Tsipras on jo julistanut puolueensa vaalien voittajaksi Kreikassa.

– Meillä on vaikeuksia edessämme, mutta perustamme on vankka, hän sanoo Reutersin mukaan. Tsipras kutsuu voittoa "kansan voitoksi".

– Emme toivu kamppailustamme taioilla, mutta toipuminen voi tapahtua kovalla työllä.

Sipilä: "Luottamus ollut koetuksella"

Suomessa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on onnitellut Tsiprasia ja Syrizaa vaalien tuloksesta. Hän toteaa odottavansa innolla yhteistyötä maan kanssa.

– Luottamus Kreikkaan ollut koetuksella. Maa tarvitsee vakaan ja määrätietoisen hallituksen, joka pysyy sitoutuneena sovittuihin uudistuksiin, Sipilä kirjoittaa Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Ranskan presidentti François Hollande pitää Syrizan vaalivoittoa "tärkeänä menestyksenä", niin Kreikalle kuin Euroopalle.

Hollanden mukaan Euroopan on nyt kuunneltava kreikkalaisten viestiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Hollande arvelee vierailevansa Kreikassa tulevina viikkoina.

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz puolestaan vaatii, että Kreikka muodostaa maahan pikaisesti vakaan hallituksen, AFP kertoo.

Schulzin lailla euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemkin on onnitellut Tsiprasia parlamenttivaalien tuloksesta. Dijsselbloem sanoo olevansa valmis työskentelemään tiiviisti kreikkalaisviranomaisten kanssa, kun Kreikka jatkaa kunnianhimoisten uudistustensa toteuttamista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi