Yle Ateenassa: Alexis Tsipras raivasi polun uudelleen sinne missä sitä ei ole

Kreikka valitsi peräsimeensä kolmannen lainaohjelman tukalista ehdoista huolimatta vasemmistoliitto Syrizan. Parlamenttivaalien murskavoittaja Alexis Tsipras muodostaa koalitiohallituksen vanhan kumppaninsa, oikeistolaisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen kanssa. Yhteistyö pohjaa tukipaketin toteuttamiseen, kirjoittaa toimittaja Sara Saure Ateenasta.

Ulkomaat
Sara Saure
Sara SaureYle

*Vasemmistoliitto Syriza *onnistui päihittämään gallupit ja voittamaan jälleen kreikkalaisten luottamuksen.

Puolueen johtaja Alexis Tsipras ei puhu Syrizan ylivoimaisesta vaalivoitosta toisena mahdollisuutena vaan tammikuun vaaleista alkaneen yrityksen jatkumisena.

Ero tammikuuhun ei ole kannatusluvussa suuri, mutta voiton symbolinen merkitys on sitäkin suurempi.

Kolmannen lainaohjelman hyväksymisestä huolimatta äänestäjät eivät kääntäneet Syrizalle selkäänsä. Äänellään he osoittivat, ettei mikään muu puolue olisi kyennyt lainaneuvotteluissa parempaan. Samalla Syrizan uskotaan voittavan maalle myöhemmin syksyllä parhaat velkahelpotukset.

Yleistunnelma Kreikassa osoitti vielä eilisaamuna apatiaa.

Sitten tapahtui kummia. Ikään kuin äänestäjät olisivat purreet hampaansa yhteen vaalikopeissa ja päättäneet: Ei, vuosikymmeniä vanhaan järjestelmään emme ole valmiita palaamaan vasta seitsemän Syrizan hallituskuukauden jälkeen. Kamppailu uuden eteen vaatii aikansa.

Arkea rasittavien tukipaketin ehtojen keskellä kreikkalaisetjaksoivat uskoa, että Syrizalla on annettavaa valtion koneiston tehostamiseksi ja korruption sekä veronkierron kitkemiseksi.

Kreikassa on järjestetty talouskriisin puhjettua viidet parlamenttivaalit, kahdet paikallisvaalit, eurovaalit, kansanäänestys ja maalla on ollut kuusi pääministeriä

Pettymys vaalilupausten täyttymättömyydestäkin nieltiin se mielessä, että lainasovun myötä Syrizalla on nyt enemmän aikaa hallitusohjelmalleen.

Vaaleilla Tsipras poisti myös kapinoitsijat riveistään.

Syriza ja sen aiempi koalitiokumppani oikeistolainen Itsenäiset kreikkalaiset-puolue muodostavat 155 parlamentaarikollaan maalle uuden hallituksen.

Koska Tsipras päätyi vaaleihin juuri lainaohjelman toteuttamisen varmistamiseksi, voidaan olettaa, että omat edustajat tukevat tukipaketin ehtoja 300-paikkaisessa parlamentissa.

Paikkamäärältään Syrizan ja Itsenäisten kreikkalaisten edellinen hallitus oli vahvempi.

Tämä askarruttanee velkojia, jotka olivat toivoneet Kreikkaan laajempaa eurooppamyönteisten puolueiden koalitiota. Pankkien pääomittamisen ja 3,1 mrd. euron lainaerän määrittävä ensimmäinen troikka-arviointi alkaa lokakuussa.

Kreikassa on järjestetty talouskriisin puhjettua viidet parlamenttivaalit, kahdet paikallisvaalit, eurovaalit, kansanäänestys ja maalla on ollut kuusi pääministeriä.

Rakenneuudistusten etenemiselle on nyt oleellista, että Alexis Tsiprasin hallituksella on seuraavat neljä vuotta työrauha.