Hanhet muuttomatkalla etelään – Rääkkylän pelloilla kymmeniä tuhansia lintuja

Valkoposkihanhia on suurina parvina niin Pohjois-Karjalan pelloilla kuin taivaallakin. Hanhien syysmuutto on lintuharrastajien mukaan saavuttamassa huippunsa. Esimerkiksi Rääkkylän Oravilahdessa pelloilla on ollut yhtä aikaa jopa 35 000 hanhea.

luonto
Valkoposkihanhia Rääkkylän Oravisalossa.
Markku Halonen

Pohjois-Karjalassa on jälleen päästy seuraamaan hanhien perinteistä syysmuuttoa kohden etelää. Hanhet matkaavat erikokoisissa auramuodostelmissa lähes kaikkialla maakunnassa. Erityisen runsaasti lintuja on havaittu Keski-Karjalassa ja itärajan tuntumassa, jossa myös kulkee hanhien päämuuttoreitti.

– Alkuviikolla odotetaan lisää hanhia saapuvan Vienanmeren suunnasta, sillä tuulten on ennustettu käyvän hetken hanhimyötäisen puolella. Mahdollisella sateella parvet laskeutuvat hanakasti pelloille entisten hanhijoukkojen jatkeeksi, kertoo rääkkyläläinen lintuharrastaja Markku Halonen.

Halosen mukaan valkoposkihanhien muutto alkoi tänä syksynä parisen viikkoa totuttua aikaisemmin, joten myös muuton päävaihe saattaa olla jo aivan lähipäivinä. Lämmin sää voi kuitenkin hidastaa muuttoa, mutta toisaalta se voi synnyttää myös hienoja hanhien lepäilijäkerääntymiä.

Alkuviikolla odotetaan lisää hanhia saapuvan Vienanmeren suunnasta

Markku Halonen

Lähiviikkoina Kiteellä seurataan hanhien ja muidenkin muuttolintujen liikkeitä perinteisellä Keski-Karjalan Luonto-yhdistyksen järjestämällä Hatunvaaran (siirryt toiseen palveluun) hanhiviikoilla.

Aivan rajan pinnassa sijaitsevalla Hatunvaaralla olevassa hanhileirissä voi vierailla vapaasti kuukauden ajan. Hanhiviikoilla ei ole jatkuvaa päivystystä vaan hanhia kannattaa varautua tiirailemaan omatoimisesti.

Kiteen seudulla lepäileviä hanhia näkyy esimerkiksi Kiteenlahden ja Puhoksen Koivikon pelloilla.