Alzheimer-potilaan hoitajan elämänlaatu kärsii

Muistisairaan omaisen hoitaminen on raskasta työtä. Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan Alzheimer-potilaan hoitaminen huonontaa hyvin varhaisessa vaiheessa myös hoitajan elämänlaatua.

terveys
Kuvassa kolme ihmistä kävelee puistossa, vasemmanpuoleinen mies ja keskellä kulkeva nainen kävelevät käsikoukkua.
Raila Paavola / Yle

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan sekä omaishoitajan fyysinen että henkinen terveys heikkenevät jo taudin varhaisessa vaiheessa, ennen diagnoosia. Kun Alzheimeriin sairastuneen tauti vaikeutuu, yleistyvät myös omaishoitajan masennusoireet ja liikuntarajoitteet.

Tutkimuksessa selvitettiin Alzheimerin tautiin sairastuneiden henkilöiden omaishoitajien hyvinvointia ja terveyteen liittyvää elämänlaatua kolmen vuoden kuluessa heidän läheisensä Alzheimerin taudin toteamisesta. Tutkimukseen osallistui 236 Alzheimerin tautiin sairastunutta henkilöä omaishoitajineen.

Alzheimer on Suomessa yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Suomessa Alzheimeria sairastaa arviolta 80 000 ihmistä. Potilaiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä.

Suurin osa potilaista hoidetaan mahdollisimman pitkään kotona, joten omaishoitajien jaksaminen on hyvin tärkeää. Tutkijoiden mukaan Alzheimerin taudin toteamisen yhteydessä myös omaishoitajan terveydentila ja tuen tarve pitäisi kartoittaa.

Itä-Suomen yliopiston monitieteisen tutkimuksen tulokset julkaistiin Quality of Life Research -lehdessä.