Europarlamentin puhemies kummastelee Syrizan ja äärioikeiston yhteistyötä

Martin Schulz peräsi Kreikan vaalit voittaneen vasemmistopuolueen johtajalta, miksi se jatkaa yhteistyötä äärioikeistolaisen pienpuolueen kanssa. Tsipras ei antanut kunnon vastausta, Schulz sanoo.

Ulkomaat
Martin Schulz EU-maidenlippujen edessä
Martin Schulz.Matteo Bazzi / EPA

Europarlamentin puhemiehen Martin Schulzin mukaan on valitettavaa, että Kreikan vaalit voittanut vasemmistolainen Syriza puolue jatkaa hallitusyhteistyötä äärioikeiston kanssa. Kumppanuksilla on nyt viiden paikan enemmistö 300-paikkaisessa parlamentissa.

Syriza voitti vaalit ennakoitua selvemmin. Schulz sanoo ihailevansa sitä, miten Syrizan johtaja Alexis Tsipras luovi poliittisten vaikeuksien läpi vaalivoittoon. Tsipras saa maanantaina viralliset valtuudet uuden hallituksen muodostamiseen.

– Pakkohan sitä on ihailla poliittisesti ja strategisesti. Mutta sitä en voi ymmärtää, miksi hän haluaa jälleen tehdä yhteistyötä kummallisen äärioikeistolaisen populistipuolueen kanssa, Schulz sanoi France Inter -radion haastattelussa.

"Tsipras on ovela"

Itsenäiset kreikkalaiset on monista kysymyksistä hyvin eri mieltä kuin Syriza. Se muun muassa vastustaa jyrkästi maahanmuuttoa ja puolustaa valtion ja ortodoksikirkon kiinteitä suhteita.

Erityisen kummallinen yhteistyöpäätös on siksi, että Itsenäiset kreikkalaiset sai alle neljä prosenttia äänistä, Schulz sanoo. Lukumääräisesti kannattajien määrä putosi, mutta prosentuaalisesti se nousi, koska äänestysprosentti oli matala. Yli 40 prosenttia kreikkalaisista jätti äänestämättä.

– Soitin Tsiprasille toistamiseen kysyäkseni syytä. Hän ei oikeastaan vastannut. Hän on hyvin ovela, etenkin puhelimessa. Hän sanoi asioita, jotka kuulostivat vakuuttavilta, mutta mielestäni ne olivat loppujen lopuksi perin outoja.

 

Grafiikka Kreikan parlamenttipaikoista.
Yle Uutisgrafiikka

Kun vain puoli prosenttiyksikköä vaalien äänistä on laskematta, Syrizan osuus on 35,5 prosenttia. Oikeistolainen Uusi demokratia on saanut äänistä 28,1 prosenttia.

Kolmas on äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto -puolue seitsemän prosentin kannatuksellaan. Kaikkiaan parlamenttiin valittiin kahdeksan puoluetta.

Kultainen aamunkoitto menestyi erityisesti idässä Kosin saarella, jonne on tullut Turkin kautta paljon turvapaikanhakijoita. Kosilla puolueen kannatus miltei kaksinkertaistui kymmeneen prosenttiin.

Lähteet: Reuters, AP, AFP