Reko-lähiruokapiirien menestystarina jatkuu – kansainvälistä kiinnostusta ja kuukaudessa 10 000 jäsentä

Pohjanmaalta alkunsa saanut Reko yhdistää lähiruuan tuottajat ja kuluttajat. Idea palkittiin kuluvan vuoden lähiruokatekona ja suosion kasvu on jatkunut ripeänä. Nyt jäseniä on 75 000, ja idea alkaa vähitellen levitä myös Ruotsiin.

talous
Kuvassa mies myy hunajaa Kokkolan Reko-lähiruokapiirissä.
Kalle Niskala / Yle

Ensimmäiset Reko-lähiruokapiirit perustettiin Pohjanmaalle kesällä 2013. Piirejä on tällä hetkellä noin 75, ja niissä on yhteensä noin 75 000 jäsentä. Määrä on kasvaa nopeasti. Idean kehittänyt Thomas Snellman kertoo, että viime vuoden kasvuprosentti oli 3 000 prosenttia.

– Kasvu on ollut aika huimaa. Esimerkiksi elokuussa tuli noin 10 uutta rengasta ja 10 500 uutta jäsentä, hän sanoo.

Reko-renkaissa tuottajat ilmoittavat suljetussa Facebook-ryhmässä, mitä heillä on tarjolla ja kuluttajat jättävät tilauksensa tuottajalle. Ruuan luovutus tapahtuu esimerkiksi isolla parkkipaikalla sovittuna päivänä.

Kasvu on ollut aika huimaa. Esimerkiksi elokuussa tuli noin 10 uutta rengasta ja 10 500 uutta jäsentä

Thomas Snellman

Laajenemassa ulkomaille

Lähiruokapiirejä on ympäri Suomea, esimeriksi pohjoisin löytyy Enontekiöltä. Suosion suuresta kasvusta huolimassa katvealueitakin on.

– Itä-Suomessa niitä on vielä vähän, Snellman kertoo.

Idea on herättänyt kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella, ja Snellman on saanut paljon yhteydenottoja esimerkiksi Ruotsista.

– Olen käynyt puhumassa asiasta Tukholman yliopistolla. Nyt kaupunkiin on perustettu kaksi Reko-rengasta. Varsinainen toiminta ei ole vielä käynnissä, mutta Facebook-ryhmiä on perustettu.

Reko-ruokapiiri sai Vuoden Lähiruokateko -palkinnon keväällä.