Alzheimer-potilaan omaishoitajan elämänlaatu heikkenee nopeasti

Itä-Suomen yliopisto selvitti omaishoitajien terveyttä läheisen saaman Alzheimer-diagnoosin jälkeen. Tutkijat pitävät tärkeänä, että myös omaishoitajien terveydentila kartoitetaan tarkasti.

omaishoito
Omaishoitaja laittaa potilaalle kenkää jalkaan.
Yle

Alzheimer-potilaan omaishoitajan elämänlaatu heikkenee nopeasti taudin toteamisen jälkeen, selviää Itä-Suomen yliopistossa (siirryt toiseen palveluun)tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että Alzheimerin tautiin sairastuneiden henkilöiden omaishoitajien terveydentila on pääsääntöisesti heikompi kuin muilla samanikäisillä.

Tutkimuksessa todettiin myös, että omaishoitajien elämänlaatu säilyi verrokkiryhmää heikompana koko kolme vuotta kestäneen seurannan ajan. Esimerkiksi masennusoireet ja liikuntarajoitteet lisääntyvät läheisen taudinkuvan vaikeutuessa.

Tulosten mukaan omaishoitajien elämänlaatu on heikentynyt merkittävästi jo silloin, kun läheinen sairastaa vasta lievää Alzheimerin tautia.

– On mahdollista, että omaishoitajan elämänlaadun lasku alkaa ennen diagnoosia, koska potilaalla on usein oireita jo ennen lääkäriin menoa, arvelee tutkija Tarja Välimäki Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitokselta.

Tutkijoiden mielestä Alzheimer-potilaiden omaishoitajien terveydentila on syytä kartoittaa tarkasti, koska läheisten oma terveydentila vaikuttaa olennaisesti potilaiden kotihoidon onnistumiseen. Tutkijat ehdottavat, että omaishoitajille tarjottaisiin tarpeen mukaan räätälöityä tukea.

Tutkimus oli osa hanketta, johon osallistui yli 200 Alzheimerin tautiin sairastunutta henkilöä omaishoitajineen. Vapaaehtoiset tutkittavat olivat hakeutuneet hoitoon sairaaloiden muistipoliklinikoille Joensuussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.