Kulttuurierot harvoin naapuririidan syynä – melu, haju ja saunavuorot harmittavat

Naapurien välisten ongelmien luullaan usein johtuvan ihmisten erilaisista kulttuuritaustoista. Kun asioita aletaan selvittää, huomataankin syyksi erilaiset elämäntilanteet. Suomen Pakolaisavun naapuruussovittelu ratkoo jonkin verran kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välisiä ristiriitatilanteita.

Kotimaa
Stina Tuominen / YLE

Naapurustokonfliktit, joiden luullaan kumpuavan erilaisista kulttuuritaustoista, johtuvatkin usein erilaisista elämäntilanteista, kerrotaan Suomen Pakolaisavun naapuruussovittelusta.

Suomen Pakolaisapu järjestää kaikille avointa naapuruussovittelua, jolla ratkaistaan asumisen ristiriitatilanteita. Osa ristiriidoista on Suomen kantaväestön ja maahanmuuttajataustaisten ihmisten välisiä.

– Ihmiset mieltävät konfliktit usein monikulttuurisiksi ongelmiksi. Suurin ongelma on tosiasiassa se, että ihmisten elämäntilanteet ovat erilaiset ja se aiheuttaa konflikteja, kertoo Turun aluekoordinaattori Leena Kaitonen.

Kun ihmiset istutetaan saman pöydän ääreen ja asioista keskustellaan, huomataankin usein, että syy on ollut esimerkiksi lasten leikin äänissä.

– Sillä ei ollut merkitystä, oliko se afgaanilapsi vai suomalainen lapsi.

Ennakkoluulot ja oletukset suurin syy

Kuvitellaan, että asunnossa tapahtuu sitä ja tätä, muttei ole ollut rohkeutta mennä kysymään naapurilta.

Leena Kaitonen

Naapureiden väliset ristiriitatilanteet voivat johtualähes mistä vain. Suurimmat ongelmat liittyvät ennakkoluuloihin ja -olettamuksiin.

– Kuvitellaan naapurista jotakin ja samaan aikaan toinen kuvittelee toisesta jotakin. Silloin on todella tärkeää saada osapuolet saman pöydän ääreen, jolloin he voivat esittää toisilleen kysymyksiä ja vastata niihin.

– Takana voi olla todella paljon luuloja, jotka eivät pidä paikkaansa. Kuvitellaan, että asunnossa tapahtuu sitä ja tätä, muttei ole ollut rohkeutta mennä kysymään naapurilta, Kaitonen sanoo.

Yksi yleisimmistä yksittäisistä ongelmanaiheuttajista on ääni.

– Tyypillinen sovittelutilanne on se, että sovitellaan esimerkiksi monilapsisen perheen ja eläkeläispariskunnan välisiä ristiriitoja. Käsitys normaaleista elämisen äänistä on osapuolilla hyvin erilainen.

Kaikkea ei voi sovitella

Riidanaiheita voi löytää myös esimerkiksi saunavuoroista, pesutuvan käytöstä, roskien lajittelusta tai hajuista. Lista on loputon.

Tyypillinen sovittelutilanne on se, että sovitellaan esimerkiksi monilapsisen perheen ja eläkeläispariskunnan välisiä ristiriitoja.

Leena Kaitonen

– Ihan kaikesta saa riidan aikaiseksi, Kaitonen tietää.

Tapaukset voivat olla myös täysin käsittämättömiä.

– Eräs asukas valitti, kun naapuriparvekkeelta valuu vettä hänen parvekkeelleen. Tilanne oli kuitenkin vähän hankala, kun se parveke, josta vettä valui, olikin alakerran parveke. Mutta ehkä kun maailma pyörii, niin vesi valuu alhaalta ylöspäin...

– Siinä kohtaa voi miettiä, onko asiassa jotain soviteltavaa. Vai onkohan kyse ehkä jostain muusta ongelmasta, Kaitonen huomauttaa.