Hyppää sisältöön

Näin järjestelykeskus toimii: Puhuttelu, poistumiskielto ja siirto eteenpäin

Tornioon perustettu järjestelykeskus auttaa poliisia selviämään kasvavasta turvapaikanhakijoiden määrästä. Keskukseen tullaan suoraan rajalta, eikä sieltä ole lupa poistua ennen kuin tulija on rekisteröity. Järjestelykeskuksesta ihmiset jatkavat joko vastaanottokeskuksiin tai pois maasta.

Suomen tiukentunut linja maahan tulevien mahdollisten turvapaikanhakijoiden suhteen sekä Tornioon perustettu järjestelykeskus pyrkivät takaamaan sen, että maahan ei enää pääsisi yhtään rekisteröimätöntä tulijaa.

Tiistaina toimintansa aloittanut järjestelykeskus on ensimmäinen kosketus suomalaiseen järjestelmään. Sinne ihmiset ohjataan suoraan rajalta, eivätkä he enää pääse jatkamaan matkaansa muualle Suomeen.

– Jos he eivät rekisteröidy turvapaikanhakijaksi ennen matkansa jatkamista muualle Suomeen, he ovat laittomia maahantulijoita, kertoi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Ylen haastattelussa.

Järjestelykeskuksessa maahantulijat rekisteröidään. Keskuksessa työskentelee turvapaikanhakijatutkinnassa poliisin erityinen valmiusryhmä, jossa on 40-45 henkilöä.

Lisäksi keskuksessa työskentelee ihmisiä rajavartiostosta ja Maahanmuuttovirastosta.

Enintään viikko järjestelykeskuksessa

Turvapaikanhakijat eivät saa poistua järjestelykeskuksesta rekisteröinnin kestäessä ilman terveydellistä tai muuta painavaa perustetta. Lain mukaan keskuksessa oleskelu ei voi venyä yli seitsemän vuorokauden mittaiseksi.

Rekisteröinnin yhteydessä turvapaikanhakioilta otetaan sormenjäljet, jotka tallennetaan rekisteriin. Sormenjälkihaun perusteella muun muassa selviää, mikäli ihminen on aiemmin hakenut turvapaikkaa jostain muualta.

Rekisteröinnin jälkeen turvapaikanhakijat kuljetetaan asumaan vastaanottokeskuksiin. Poliisi kuulee heitä vielä myöhemmin selvittääkseen muun muassa matkareitin. Poliisin kuulemisen jälkeen järjestetään varsinainen turvapaikkapuhuttelu Maahanmuuttovirastossa kaikille hakijoille, joita ei palauteta toiseen EU­-maahan sillä perusteella, että toinen maa on Dublin­-sopimuksen perusteella vastuussa hakemuksen käsittelystä.

Puhuttelun perusteella arvioidaan, onko turvapaikanhakija oikeutettu saamaan Suomesta kansainvälistä suojelua vai ei. Esimerkkitilanteeseen puhuttelusta voit tutustua tästä Ylen jutusta.

Jos maahantulijalla ei ole oikeutta turvapaikkaan Suomessa, hänelle annetaan mahdollisuus poistua maasta vapaaehtoisesti. Vapaaehtoiseen paluuseen voi hakea myös tukea. Jos henkilö ei poistu vapaaehtoisesti, hänet poistetaan maasta. Maastapoistamisen hoitaa poliisi.

.
.