1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Taiteellinen johtaja: Paikallisilla esiintyjillä näytön paikka Lahden MM-hiihtojen avajaisissa

Tarkoitus on saada koko kaupunki muutettua yhdeksi isoksi festivaaliksi, sanoo vuoden 2017 hiihdon MM-kisojen avajaisten taiteellinen johtaja Hannu Kella. Paikallisia tähtiä tarvitaan, jotta juhlahumu kantaa kahden viikon ajan.

Kuva: Tomi Hänninen

Puolentoista vuoden päästä Lahdessa järjestettävien hiihdon MM-kisojen avajaisten suunnittelu on käynnistynyt. Mäkimontun juhlissa tullaan näkemään paljon päijäthämäläisiä esiiintyjiä, lupaa avajaisten taiteellinen johtaja.

– Paluumuuttajana lähden siitä, että avajaisissa näytetään lahtelaista osaamista. Kun on bändejä, artisteja tai esiintyjäryhmiä, niin päijäthämäläisyys on se juttu, koska meiltä löytyy kansainväisen tason osaamista, kotiseudulleen Hollolaan pari vuotta sitten palannut Hannu Kella linjaa.

Kella ei vielä nimeä esiintyjiä, mutta ei pidä esimerkiksi Cheekin tai Sinfonia Lahden mukaan kutsumista mahdottomana.

Muutama vetonaula tarvitaan, että saadaan riittävästi väkeä monttuun.

Hannu Kella

– Jos halutaan sinfoniamusiikkia, ei montaa paikallista vaihtoehtoa ole ja tähtiäkin tarvitaan. Muutama vetonaula tarvitaan, että saadaan riittävästi väkeä monttuun.

Kellan työ on vasta alussa: hän vastaa avajaisista aina käsikirjoittamisesta esiintyjävalintoihin saakka.

– Nyt suunnitellaan ohjelman runkoa, kartoitetaan paikallisia toimijoita sekä käydään neuvotteluja yhteistyöstä. Avajaisten kokonaiskestoa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta reunaehdot tulee Kansainväliseltä Hiihtoliitolta ja käytössä olevasta budjetista sekä tietysti mäkimontusta, joka on haasteellinen paikka, Kella selittää.

Esiintyjistä ylitarjontaa?

Esiintymismahdollisuus MM-hiihtojen avajaisisa herättää kovasti kiinnostusta. Kellan puhelin on soinut tiheään, vaikka nimityksestä on vasta muutamia päiviä.

Tarkoitus on saada koko kaupunki muutettua yhdeksi isoksi MM-festivaaliksi.

Hannu Kella

– Tarjouksia tulee varmasti tulvimaan. Kaikki halukkaat eivät mahdu tai sovi avajaisiin ja mäkimonttuun. Kilpailujen aikana on paljon muutakin ohjelmaa ja esiintymislavojakin on useita niin kisa-alueella kuin torilla.

– Tarkoitus on saada koko kaupunki muutettua yhdeksi isoksi MM-festivaaliksi. En osaa sanoa vielä, kuinka monta muuta tapahtumaa tähän tullaan vielä kytkemään. Yksikään puhelu tai sähköposti ei mene hukkaan, ovet ovat auki, Kella kannustaa.

Kella on kulttuurialan moniosaaja, joka on työskennellyt Suomessa ja ympäri Euroopaa muun muassa säveltäjänä, sovittajana, muusikkona ja tuottajana. Miehellä on kokemusta myös kansainvälisistä suurtapahtumista. Suomen Euroviisuissa vuonna hän vastasi semifinaalilähetyksen väliaikanumeron musiikkituotannosta.

Kytky hiihtourheiluunkin löytyy, kuten monelta Lahden seudulla kasvaneelta.

– Lapsena olen hiihdellyt Heinsuolta Tapanilaan leikkimään Karpaloon jaripuikkosta, kuten moni muukin, Kella naurahtaa.

Lahti järjestää pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut vuonna 2017 seitsemännen kerran. MM-hiihdot ovat myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden suurin yleisötapahtuma.