1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Pitkään maahanmuuttajien parissa työskennellyt nainen: "Pukeutuminen ei ole koskaan ollut ongelma"

Maahanmuuttajien terveydenhoitajana työskentelevän kuopiolaisen Leila Savolaisen mielestä suomalaiset voivat olla kuten ennenkin.

Kuva: Yle

Maahanmuuttajien parissa yli 20 vuotta työskennellyt kuopiolainen Leila Savolainen hämmästelee keskustelua naisten pukeutumisesta turvapaikanhakijoiden seurassa.

Maahanmuuttajien terveydenhoitajana työskentelevä Savolainen ei itse koe tarpeelliseksi keskustella pukeutumisesta, vaikka ymmärtääkin ihmisissä heränneet ajatukset ja puhumisentarpeen.

– Me voimme olla ihan niin kuin ennenkin. Itselläni ei ole työssäni koskaan ollut tarvetta pohtia tai vaihtaa pukeutumistyyliä. Asiakkaat tietävät, että me olemme suomalaisia ja pukeudumme tällä tavoin, muistuttaa Savolainen.

Asiakkaat tietävät, että me olemme suomalaisia ja pukeudumme tällä tavoin.

Leila Savolainen

Hän korostaa, että tapaa työssään paljon sekä maahanmuuttajamiehiä että naisia ja pukeutuminen ei ole koskaan ollut ongelma.

– Miehiltä ei ole koskaan tullut negatiivista palautetta ja aina on suhtauduttu asiallisesti. Naiset puolestaan ovat hirveän kiinnostuneita vaatteistani, Savolainen nauraa.

Maahanmuuttajilla ei ole pukeutumisen suhteen pyyntöjä

Savolaiselle ei ole myöskään koskaan tullut maahanmuuttajilta pyyntöjä pukeutumisen suhteen. Hän arvioikin, että suomalaiset miettivät nyt jopa liikaa asioita maahan tulevien turvapaikanhakijoiden tai maahanmuuttajien kannalta.

– Liiallinen miettiminen voi sattua maahanmuuttajien nilkkaan. Tämä on mielenkiintoista tasapainoilua tällä hetkellä. Ääripäät voivat ryöpsähtää ongelmaksi, pohdiskelee Savolainen.

Hänen mukaansa maahanmuuttajat eivät myöskään vierasta paljasta pintaa, vaikka ikänsä hunnutettujen naisten keskellä eläneille miehille länsimaalaisten naisten tapa pukeutua voi olla melkoinen kulttuurishokki.

– Tämä miesten pitää käsitellä. Itse en ainakaan ole törmännyt siihen, että se olisi heille vaikeaa. Maahanmuuttajanaiset peittävät itseään kotona esimerkiksi, jos perheeseen saapuu vieraita. Muutoin perhepiirissä ollaan normaalisti aika vähissäkin vaatteissa, kertoo Savolainen maahanmuuttajien tavoista.

Taustalla pelkoja ja epätietoisuutta

Savolaisen arvion mukaan ihmisten reaktioiden taustalla on ihmisten pelot ja epätietoisuus.

Kaikki vieras herättää aina pelkoa.

Leila Savolainen

– Tämä tilanne on ehkä jollain tapaa yllättänyt. Se voi olla outoa, kun turvapaikanhakijoita on nyt tulossa niin runsain määrin. Kaikki vieras herättää aina pelkoa ja esimerkiksi muslimien uskonto koetaan sota- ja väkivaltauskonnoksi.

Kuopiolaisterveydenhoitaja harmittelee, että pelkoa lietsotaan nyt monin tavoin. Kauhua ruokitaan hänen mielestään esimerkiksi Facebookissa ja joissain medioissa.

– Ihmisten kannattaisi luottaa oikeaan tietoon. Parasta olisi kuunnella asiantuntijoiden, kuten poliisin, rajavartioston tai maahanmuuttoviraston lausuntoja, eikä väritettyjä viestejä, tiivistää Savolainen.

Pukeutuminen puhutti Pohjois-Savon opiston opiskelijoita

Naisten pukeutuminen nousi puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Savon Sanomat uutisoi Kuopiossa sijaitsevan Pohjois-Savon opiston henkilöstön käyneen opiskelijoidensa kanssa keskusteluja pukeutumisesta. Opiston rehtorin Ensio Vatasen mukaan opistossa ei ole annettu pukeutumisohjeita.

– Ennen turvapaikanhakijoiden saapumista asuntolaan opiston henkilökunta ja muutamat asuntolan asukkaat keskustelivat opiskelijoiden aloitteesta asuntolassa asumisesta ja toimimisesta. Myös pukeutuminen nousi puheenaiheeksi. Kerroimme, että avonainen pukeutuminen saattaa aiheuttaa hämmennystä, tarkentaa Vatanen.

Pohjois-Savon opisto otti vastaan ensimmäiset turvapaikanhakijat viikko sitten.