Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu näkyy sairaaloissa yksittäisinä infektiotapauksina

Keskussairaaloissa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella ei ole ryhdytty erityistoimenpiteisiin turvapaikanhakijoiden mahdollisten sairastapausten vuoksi. Valmiutta on kuitenkin terästetty niin, että henkilökunta osaa ottaa huomioon myös harvinaisempia tautitapauksia.

Kotimaa
Vailkoinen kyltti, jossa lukee punaisella "ensiapu".
Ville Pisto / Yle

Aluehallintoylilääkäri Raimo Jokisalo Länsi- ja Sisä-Suomen AVIsta on kartoittanut viraston alueen sairaaloiden tilannetta. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toimii Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla.

Jokisalon mukaan turvapaikahakijoiden määrän kasvu on näkynyt sairaaloissa yksittäisinä erikoissairaanhoidon tapauksina.

– Yksittäisiä infektiotapauksia on esiintynyt, mutta sairaaloissa ei ole mitään erityistilannetta. Valmiutta ei ole tarvinnut nostaa eli esimerkiksi ylimääräistä henkilökuntaa ei ole tarvittu, toteaa Jokisalo.

Turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä on kuitenkin tiedostettu sairaaloissa. Jokisalo puhuu valmiuden terästämisestä. Hoitohenkilökunnan valmiutta on parannettu niin, että he osaavat ottaa huomioon myös muita kuin tavanomaisia sairauksia.

Raimo Jokisalo muistuttaa, että yliopistollisissa sairaaloissa on jatkuva infektiopäivystys.