Kööpenhaminassa 300 000 pyöräilee joka päivä, huonoja tapoja karsitaan kampanjalla

Neljännes sanoo, että pyöräilisi vielä enemmän, jos kaikki noudattaisivat liikennesääntöjä. Pyöräteille vallitsee vahvimman oikeus, sanoo tutkija.

Ulkomaat
Pyöriä
Marja Väänänen / Yle

Polkupyörä on Tanskassa todellinen peruskulkuneuvo. Pääkaupungissa Kööpenhaminassa yli 300 000 ihmistä, miltei neljännes asukkaista, pyöräilee joka päivä. Määrän lasketaan kasvavan kymmenen ensi vuoden aikana 27 prosenttia.

Polkupyöräilyllä on kuitenkin myös kääntöpuolensa: monien mielestä toiset pyöräilijät rikkovat etenkin ruuhkissa liiaksi liikennesääntöjä, mikä paitsi ärsyttää, niin myös aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Pyöräteillä vallitsevat viidakon laki ja vahvimman oikeus, sivaltaa myös Kööpenhaminan yliopistossa pyöräilytutkimukseen erikoistunut Hans Skov-Petersen.

Viimevuotisessa kyselyssä 94 prosenttia vastaajista piti Kööpenhaminaa hyvänä pyöräilykaupunkina, mutta selvästi harvempi – 74 prosenttia pyöräilijöistä – sanoi tuntevansa olonsa liikenteessä turvalliseksi.

Yli kolmannes säännöllisesti pyöräilevistä sanoo, että pyöräilisi enemmänkin, jos kaikki ottaisivat toisensa paremmin huomioon. Pyöräilemättömistä yli puolet kertoo, että pelko pitää pois pyörätieltä.

Bussipysäkkietiketti monilta hukassa

Kööpenhaminan ympäristökysymyksistä vastaava pormestari Morten Kabell sanoo Politiken-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että kaupungin polkupyöräverkostoa laajennetaan koko ajan, mutta se ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös nykyistä kohteliaampaa liikennekulttuuria.

Siksi Kööpenhaminan kaupunki on aloittanut Turvallinen pyöräilykaupunki -kampanjan muun muassa bussien perään liimatuilla vetoomuksilla ja nettivideoilla (siirryt toiseen palveluun). Erityishuomiota saavat asiat, joissa ongelmat hiertävät eniten, muun muassa kääntymisestä kertominen käsimerkillä sekä väistövelvollisuus bussipysäkeillä.