Uusi aurinkovoimala käynnistyi Asikkalassa – virtaa lähdeveden pullotukseen

Asikkalalainen lähdeveden pullottamo Polar Spring on tehnyt mittavan investoinnin uusiutuvaan energiaan. Jatkossa puolet yhtiön käyttämästä sähköstä tuotetaan aurinkoenergian avulla.

Kotimaa
Aurinkovoimala Urajärvellä.
Mika Moksu / Yle

Asikkalassa on alettu pullottaa lähdevettä auringon voimalla.

Ensi vuonna paneeleita tulee lisää varastolaajennuksen myötä. Yhtiö laskee, että katolle sijoitetut aurinkosähköpaneelit maksavat itsensä noin viidessätoista vuodessa takaisin.

– Investointi on useamman sadantuhannen euron luokkaa, mutta tämä on satsaus tulevaisuuteen, sanoo tuotantopäällikkö Kalle Rajakangas.

Rajakankaan mukaan jatkossa puolet yhtiön käyttämästä sähköstä tuotetaan aurinkoenergialla. Energia käytetään suoraan ilman talteenottoa välillä ja erityisesti sitä kuluu veden pullotukseen. Omasta tuotannosta ylijäävä sähkö myydään eteenpäin.

Lähdeveden menekki on Rajakankaan mukaan suurimmillaan kesällä, jolloin myös aurinko tuottaa energiaa eniten.

"Tuotantoa on varaa lisätä"

Polar Spring osti Asikkalan Urajärvellä toimivan lähdeveden pullottamon vuonna 2002. Yhtiö on tehnyt investointeja ja lisännyt tuotantolinjoja pikku hiljaa.

Vesi tulee putkia pitkin omissa tuotantotiloissa aihioista valmistettuihin muovipulloihin läheisestä Kivistön luonnonlähteestä.

Lähteen kapasiteetti on 250 kuutiota per päivä, josta hyödynnetään tällä hetkellä noin 100 kuutiota.

– Tuotantoa on varaa lisätä reippaasti. Tällä hetkellä pääosa lähdevedestä menee kotimaan markkinoille. Venäjän pää on auki ja siellä olisi kysyntää, mutta tällä hetkellä Ukrainan tilanne vaikeuttaa laajentumista, Kalle Rajakangas toteaa.