Turvapaikanhakijoiden asunnot kovalla rasituksella – syynä tietämättömyys ja suuret asukasmäärät

Asumisen kulttuurierot näkyvät Kajaanin Pietarin turvapaikanhakijoiden asuttamissa vuokra-asunnoissa. Esimerkiksi pesutilojen kuivaaminen ja asunnon tuulettaminen eivät ole kaikilla niin hyvin hallussa kuin suomalaisilla vuokralaisilla.

Kotimaa
Suihku.
Laura Tolonen / Yle

Kiinteistö Oy Kajaanin Pietari aikoo varautua mahdolliseen korjaamistarpeen lisääntymiseen turvapaikanhakijoiden asuttamissa vuokra-asunnoissa. Kun asunnoissa asuu huomattavasti suurempi määrä ihmisiä kuin mihin ne on mitoitettu, suurempaa kulumista tapahtuu vääjäämättä.

Kajaanin Pietarin vuokra-kaksioissa asuu tällä hetkellä perhe tai kuusi asukasta. Kolmioissa asuu 15 asukasta.

– Jos kolmiossa asuu yli 10 ihmistä, niin silloinhan se käyttäminen ja kuluminen on paljon isompaa, ja korjattavaa voi tulla. Se vaikuttaa myös sisäilmaan: kun ihmisiä on liikaa, ilmastointi ei toimi tarpeeksi hyvin, sanoo Kajaanin Pietarin rakennuttajapäällikkö ja huollon esimies Risto Korhonen.

Suuren joukon asuttamassa vuokra-asunnossa voi ilmetä erityisesti kosteusongelmia.

– Käyttäminen on kovaa ja jos asukkaita on paljon, joku on suihkussa jatkuvasti. Ja sitten keitellään ruokia ja höyrystetään, silloin normaali ilmanvaihto ei riitä ja väkisinkin kosteus tiivistyy pintoihin, ja sitäkautta voi tulla ongelmia. Joissakin asunnoissa pintoja on vaurioitunut, koska kosteusrasitus on niin suurta.

Vaikka pääpiirteittäin huoneistojen kulumista ei voi estää, petrattavaakin joillain maahantulijoilla olisi: kuivaamiseen ja tuulettamiseen liittyvät asiat eivät ole kaikilla täysin hallussa.

– Miten esimerkiksi pesutilat kuivataan ja miten asunto pidetään kunnossa. Myös tuulettamiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Ohjeistamisen pitää olla vastaanottokeskuksen puolelta kunnossa, niin että homma pysyy aisoissa, Korhonen toteaa.

Korhosen mukaan asumiseen liittyy myös kulttuurieroja.

– Ruoanlaittotavat ovat erilaiset. Käytetään mausteita, joista tulee vahvoja hajuja, jotka eivät ole suomalaiseen nenään niin tuttuja. Ne voivat pinttyä pitkällä aikavälillä siinä määrin, että joutuu tekemään hajunpoistoja.

Tarkastuksia suurempien vaurioiden ehkäisemiseksi

Asia ei ole asukasyhtiölle valtaisa huolenaihe, mutta se harkitsee kuitenkin välitarkastusten- ja korjausten tekemistä asuntoihin. Sellaisia on tehty menneinä vuosina aiemminkin, ja kokemukset ovat hyvät.

Miten esimerkiksi pesutilat kuivataan ja miten asunto pidetään kunnossa. Myös tuulettamiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

Risto Korhonen

– Kyllä sitä pitää alkaa silmällä pitämään. Asuntoja ei ole suunniteltu niin isoille porukoille, Risto Korhonen toteaa.

– Olemme aiemminkin kierrelleet vastaanottokeskuksen kanssa yhteistyössä asunnoissa ja tehneet välikorjauksia. Sovussa ollaan saatu pidettyä asuntoja kunnossa. Nyt ei tarkastuksia olla tehty muutamaan vuoteen, mutta varmaan täytyy palata tällaiseen käytäntöön.

Turvapaikanhakijoita opastetaan suomalaiseen asumiseen paitsi vastaanottokeskuksen henkilökunnan voimin, myös Kajaanin Pietarin asukasoppaiden avulla.

Kajaanissa turvapaikanhakijoita majoitetaan tällä hetkellä myös Kajaanin Pietarin tyhjillään oleviin oppilaitostiloihin.