Lapin tilanne huolettaa yhteistyöryhmää

Lapin laajamittaiseen maahantuloon varautumisen yhteistyöryhmä on erityisen huolissaan poliisin, rajavartioston ja SPR:n henkilöstön sekä vapaaehtoisten jaksamisesta.

Lapin lääni
Turvapaikanhakijoita Kemin rautatieasemalla.
Jenna Vuokila / Yle

ELY-keskuksen johdolla perustettu Lapin laajamittaiseen maahantuloon varautumisen yhteistyöryhmä on huolissaan Lapin tilanteesta. Ryhmän mielestä uusia vastaanottokeskuksia pitäisi perustaa pikaisesti tasaisemmin eri puolille Suomea, koska Lapissa majoituskapasiteetti alkaa olla äärirajoilla.

Lisäksi yhteistyöryhmä esittää, että Maahanmuuttovirasto perustaisi Lappiin oman tulosalueen turvapaikkapuhutteluja varten, jolloin käsittelyaikoja saataisiin nopeutettua. Ryhmä on erityisen huolissaan poliisin, rajavartioston ja SPR:n henkilöstön sekä vapaaehtoisten jaksamisesta.

Tilannekuvaa ja ennakointia

Lapin laajamittaiseen maahantuloon varautumisen yhteistyöryhmän tehtävänä on yleinen varautuminen laajamittaiseen maahantuloon ja alueellisen varautumisen kehittäminen. Lisäksi se tuottaa maahantulon tilannekuvaa ja ennakoi mahdollisten uusien vastaanotto- ja järjestelykeskusten tarvetta.

Ryhmässä on Lapin ELY-keskuksen lisäksi mukana edustajat Lapin jääkäriprikaatista, Lapin aluehallintovirastosta, Lapin pelastuslaitoksesta, Lapin poliisilaitoksesta, Lapin rajavartiostosta, Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireistä, Länsi-Suomen merivartiostosta, Rovaniemen ja Kemin kaupungeista sekä Suomen Punaisen Ristin Lapin piiristä.