Isis-loikkarit: Umpimähkäistä tappamista, epäislamilaista käytöstä, korruptiota

Kansainvälisen radikalisoitumista ja poliittista väkivaltaa tutkivan keskuksen ICSR:n raportti on koostettu 58 loikkarin tarinoista. Yhdeksän heistä on Länsi-Euroopasta ja Australiasta.

Ulkomaat
Jordanialaissotilas kantaa Syyriasta paenneen perheen lasta maiden välisellä raja-asemalla. Kuva on otettu 10. syyskuuta.
Jordanialaissotilas kantaa Syyriasta paenneen perheen lasta maiden välisellä raja-asemalla. Kuva on otettu 10. syyskuuta.Jamal Nasrallah / EPA

Pieni, mutta kasvava ryhmä Isis-loikkareita kertoo pettymyksestään äärijärjestöön kansainvälinen radikalisoitumista ja poliittista väkivaltaa tutkivan keskuksen ICSR:n raportissa (siirryt toiseen palveluun). Tavallisin syy paeta on paheksunta siitä, että Isis taistelee muita sunnikapinallisia vastaan Syyrian sisällissodassa. Usean rintaman sisällissodassa sunnikapinallisryhmittymät taistelevat presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

ICSR:n raportti on koostettu 58 loikkarin tarinoista. Yhdeksän heistä on Länsi-Euroopasta ja Australiasta. Kaksi oli jättänyt järjestön, koska heidät oli valittu itsemurhapommittajiksi. Isis pitää loikkareita luopioina, ja suurin osa sadoista loikkareista on kadonnut maan alle.

– Loikkarit tarjoavat ainutlaatuisen näkemyksen elämään Islamilaisessa valtiossa. Mutta heidän tarinoitaan voidaan käyttää myös vahvana työkaluna Isisiä vastaan. Loikkareiden olemassaolo pirstoo käsityksen Isisin yhtenäisyydestä, raportissa todetaan.

Raportin kirjoittajat ovat löytäneet neljä keskeistä syytä, miksi taistelijat ovat loikanneet järjestöstä. Muihin sunnikapinallisiin kohdistuvan väkivallan lisäksi Isis-loikkarit eivät myöskään ole hyväksyneet siviileihin ja panttivankeihin kohdistuvaa umpimähkäistä tappamista. Äärijärjestö ei vältä naisten ja lasten tappamista.

Loikkarit kertovat myös epäislamilaiseksi kokemastaan käytöksestä ja yksittäisten komentajien korruptoituneesta käytöksestä. Komentajien kerrotaan kohtelevan taistelijoitaan huonosti ja suosivan tiettyjä taistelijoita. Syyrialaisten mukaan ulkomaalaisia taistelijoita suositaan usein.

Pieni ryhmä kertoi myös pettyneensä elinolosuhteisiin ja elämänlaatuun. He olivat uskoneet järjestön lupauksiin hienoista autoista ja materiaalisesta hyvästä. Järjestöön liittymisen motiivit olivat olleet itsekkäitä ja materialistisia.

New York Timesin haastattelema ICSR:n johtaja Peter Neumann on sitä mieltä, että hallitusten pitäisi rohkaista loikkareita jakamaan kertomuksiaan, koska niillä voisivat olla vastavoima Isisin rekrytointiyrityksille. Hän kehottaakin hallituksia poistamaan lainsäädännölliset esteet, jotka estävät loikkareita kertomaan tarinansa julkisesti ja yrittämään kotouttaa loikkarit ennemmin kuin tuomita heidät vankilaan teoistaan.