1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimuksen sivuhavainto: Ihminen apinan asussa kiehtoo simpanssia

Varsinaisesti tutkittiin apinoiden pitkäkestoista muistia. Se osoittautui samanlaiseksi kuin ihmisillä.

Tiede
Simpanssi istuu puutasanteella ja pitelee hopeapaperiin käärittyä joululahjaa.
Joulupaketti kiinnosti floridalaisen eläinpuiston simpanssia. Rhona Wise / EPA

Simpanssien ja bonobojen muistin tutkimus on tuottanut mielenkiintoisen sivuhavainnon: elokuvat, joissa oli apinoiksi pukeutuneita ihmisiä, saivat oikeat apinat niin kiinnostuneiksi, että osa ei edes kajonnut lempimehuunsa kesken filmin.

Japanilaisen tutkimuksen varsinaisena tavoitteena oli selvittää, millainen on apinoiden pitkäkestoinen muisti. Käytännössä tutkittiin, muistavatko apinat näkemiensä elokuvien tapahtumia niin, että reagoivat kohtausten lähestyessä. Kokeissa oli mukana kuusi simpanssia ja bonoboa, jotka ihmisen lähimpiä sukulaisia.

Niille näytettiin kaksi lyhytfilmiä. Toisessa vihaisesti käyttäytyvä näyttelijä simpanssin asussa tuli sisään ovesta, jonka vieressä oli samanlainen ovi. Toisessa filmissä näyttelijä sieppasi toisen kahdesta esineestä ja yritti nuijia sillä apinahahmoa.

Paikanvaihto ei hämännyt

Kokeessa seurattiin apinoiden silmien liikkeitä. Ne kertoivat, että filmien tapahtumat jäivät apinoille mieleen jo yhdellä katsomiskerralla. Nähdessään filmin uudelleen vuorokausi myöhemmin ne osasivat kääntää katseensa oveen, josta näyttelijä kohta ilmestyisi.

Toisessa filmissä ei hämännyt edes uusi versio: apinat kiinnittivät katseensa aseena käytettyyn esineeseen, vaikka sen paikkaa vaihdettiin.

Siten koe todisti, että simpanssien ja bonobojen säiliö- eli pitkäkestoinen muisti toimii samalla tavoin kuten ihmisellä, kertoo Fumihiro Kano Kioton yliopistosta. Kokeeseen osallistuneiden apinoiden tavoin myös ihminen reagoi samalla tavalla nähdessään uudelleen jossakin elokuvassa olleen tunteita herättäneen kohtauksen, Kano sanoo.

Koko reagoi surulliseen kohtaukseen

Tutkimus on julkaistu Current Biology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Australian yleisradioyhtiön ABC:n sivulla on video (siirryt toiseen palveluun) molemmista lyhytfilmeistä.

Samansuuntaisia havaintoja on viittomataitoisesta Koko-gorillasta katselemassa yhtä lempielokuvistaan, Teetä Mussolinin kanssa.

Sen surullisessa kohdassa, jossa jätetään jäähyväisiä rautatieasemalla, Kokolla oli tapana kääntyä pois tv:n äärestä. Sitten se viittoi muun muassa sanat "surullinen" ja "itku", kerrotaan Discovery (siirryt toiseen palveluun)-kanavan verkkosivulla.