Euroopasta onnitteluja Tsiprasille – Lupauksia avusta pakolaistilanteen ratkaisemiseksi

Syriza on voittanut Kreikan parlamenttivaalit 35,5 prosentilla äänistä.

Ulkomaat
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras juhli voittoaan Ateenassa 20. syyskuuta.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras juhli voittoaan Ateenassa 20. syyskuuta.Yannis Kolesidis / EPA

Euroopan johtajat ovat onnitelleet Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasia vaalivoitosta. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Jucnker on samalla todennut, että Kreikalla ei ole aikaa hukattavaksi talousuudistusten toimeenpanemiseksi. Junckerin mukaan Tsipras voi kuitenkin luottaa siihen, että komissio ja hän itse tukevat Kreikkaa ja sen uutta hallitusta.

– Työtä on paljon, eikä aikaa ole hukattavaksi, Juncker totesi.

Komission tiedottajan mukaan EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston edustajat tapaavat lähiviikkoina ja harkitsevat lisävarojen maksamista Kreikalle sen kolmannesta tukipaketista. Kreikalle myönnetty tukipaketti on 86 miljardin euron suuruinen.

Juncker totesi myös, että Euroopan pakolaiskriisin hoitaminen vaatii välittömiä toimia. Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja oli samoilla linjoilla.

– Hallituksemme työskentelee tietysti läheisesti Kreikan uuden hallituksen kanssa ja teemme sen kumppanuuden hengessä. Tämä tarjous koskee niin velkakriisin kuin pakolaistilanteen haasteiden selvittämistä yhdessä. Me tarvitsemme pakolaistilanteeseen yhteisiä ratkaisuja, tiedottaja Steffen Seibert sanoi.

Myös Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on onnitellut Tsiprasia.

– Toivon, että vaalit tarjoavat nyt poliittista vakautta, joka on välttämätöntä käsillä olevien haasteiden kohtaamiseen. Monet EU:n kohtaamista haasteista ovat samoja, jotka Kreikka yksittäisenä maana kohtaa, kuten pakolaiskriisi ja kestävän talouskasvun ja työpaikkojen luominen, Tusk arvioi.

Tsiprasin vasemmistolainen Syriza-puolue on voittanut parlamenttivaalit 35,5 prosentin osuudella äänistä. Syriza aikoo jatkaa yhteistyötä äärioikeistolaisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen kanssa.

Lähteet: AFP