1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Alisa Vainio huikeasta maratonajastaan: "En yhtään aatellu etukäteen"

Lappeenrannan Urheilu-Miesten kestävyysjuoksijalupaus, 17-vuotias Alisa Vainio alitti lauantaina Rio de Janeiron olympialaisten maratonille asetetun tulosrajan. Juoksemista rakastava Vainio lähti matkaan lenkkeilymielellä.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

– Ei miulla mitään tavoitetta ollut. Aattelin, että lähen ihan lenkkinä vetäseen sen, mut se kulkikin sitten ihan hyvin, puhelee Alisa Vainio.

Ja niinhän siinä kävi, että Vainio juoksi Joutsenon Kullervon täyspitkän maratonin nopeammin kuin yksikään kilpakumppani. Vainion taakse jäivät myös miesten sarjan kilpailijat.

Vainio myöntää, että oma aika – 2.33.24 – yllätti.

– Onhan se kova aika, hän sanoo. Suorituksen arvoa nostaa vielä se, että aika on Suomen kaikkien aikojen kuudenneksi paras. Kyseessä on myös Vainion ensimmäinen kilpamaraton.

"En lähde pakolla aikarajoja rikkomaan"

Vaikka Vainio alitti vuoden 2016 olympialaisten aikarajan, ei hän nuoren ikänsä puolesta pääse olympiamaratonille. Sen sijaan hän voi rikkomalla "leipälajiensa" 10 000 metrin juoksun ja 3 000 metrin estejuoksun tulosrajat päästä olympiakisoihin.

– En lähde niitä aikoja pakolla rikkomaan. Jos hyvät ajat on tullakseen, ne tulee, sanoo Vainio.

Lähiajan tavoitteista päällimmäisenä on lyhyen matematiikan ylioppilaskoe. Muut ylioppilaskirjoitusten kokeet Vainio suorittaa keväällä.

"Maratonilla ehtii nauttia juoksemisesta"

Juoksu on Vainiolle tärkeintä maailmassa.

– Juokseminen on miun koko elämä, sanoo Vainio. Hän toivoo, että juoksemisesta tai urheilusta ylipäätään tulisi hänelle myös ammatti.

Kestävyysjuoksun kiehtovuus perustuu Vainion mukaan nimenomaan matkan pituuteen.

– Pikamatkat ovat hetkessä ohi. Maratonilla ehtii nauttiakin, Vainio hymyilee.