Hyppää sisältöön

Syöpähoito on mullistumassa – elimistö voi itse tuhota syöpäkasvaimia

Ihmisen elimistön omaan immuunipuolustukseen perustuvat hoitomuodot ovat nousemassa syövän hoidossa sädehoidon, kirurgian ja lääkehoidon rinnalle. Tutkimukset Suomessakin ovat rohkaisevia.

Lahtelaiselle Markku Luostariselle luvattiin pari vuotta sitten melanoomadiagnoosin jälkeen muutama kuukausi elinaikaa. Sitten hän pääsi mukaan Husin uuden syövänhoitomuodon tutkimukseen.

– Olo on hyvä. Siinä leviämistilanteessa, jossa tämän taudin palaaminen todettiin, odotettava elinaika oli vain joitakin kuukausia. Siihen nähden menee aika hyvin, kun tässä tulee nyt kaksi vuotta täyteen, Luostarinen sanoo.

Elimistön oman puolustusjärjestelmän ominaisuuksia on yritetty hyödyntää syöpäsolujen tuhoamisessa jo vuosikymmeniä, mutta aivan viime aikoina on löydetty todellisia läpimurtoja hoidoissa. Nyt on opittu lääkkeiden avulla aktivoimaan ihmisen oma puolustus eli valkosolut hyökkäämään syöpää vastaan. Husin Syöpäkeskuksen tutkimusjohtajan Heikki Joensuun mukaan kyseessä on suurin asia syövän hoidossa viime vuosina.

– Kyllä nyt puhutaan todellisesta läpimurrosta. Keskeistä tässä oli se, että löydettiin puolustussolujen pinnalta jarrumolekyylejä, jotka jarruttavat solujen toimintaa, ja tehtiin anti-jarruja, joilla saatiin nämä jarrut pois päiviltä, hyökkäämään syöpäkudosta vastaan, Joensuu selittää.

Hoidot ovat tehonneet parhaiten juuri sellaisissa ärhäkkäissä syöpätyypeissä, kuten levinnyt melanooma ja keuhkosyöpä, joihin ei ole ollut kunnollista hoitoa tähän asti.

– Nyt on jo löydetty useita syöpätyyppejä, joissa ne tehoavat. On oletettavaa, että näitä hoitoja pystytään tulevaisuudessa myös yhdistämään toisiinsa ja muihin hoitoihin, jolloin saavutetaan ehkä lisää tehoa, Joensuu sanoo.

Lääkevalmistaja Bristol-Myers Squibbilla on nyt myyntilupa melanoomalääkkeeseen.

– Aika pian tullaan saamaan myyntilupa myös keuhkosyöpälääkkeeseen, ja tulevaisuudessa hyvin moneen syöpätyyppiin. Tällä hetkellä tutkimme 20:tä syöpätyyppiä, sanoo maajohtaja Sami Hyvönen Bristol-Myers Squibbilta.

Haittapuolena immuunipuolustukseen perustuvissa hoidoissa on se, että kun elimistön puolustusmekanismeihin puututaan, elimistö voi hyökätä myös omia kudoksiaan vastaan ja aiheuttaa autoimmuunitauteja ja vaikeita tulehduksia.

Hinta on korkea

Hinta on tällä hetkellä kuitenkin vielä suurin este näiden syöpälääkkeiden käytölle. Keskimäärin yhden potilaan hoito voi maksaa vuodessa kymmeniä tuhansia, jopa 100 000 euroa.

Kyllä nyt puhutaan todellisesta läpimurrosta. Nyt on jo löydetty useita syöpätyyppejä, joissa ne tehoavat.

Heikki Joensuu

– Näiden lääkkeiden kehittäminen maksaa paljon. Me tutkimme noin 10 000 molekyyliä, jotta saamme yhden lääkkeen markkinoille. Tietysti tämä kehitysraha täytyy saada takaisin, että voimme edelleen kehittää uusia lääkkeitä, sanoo Sami Hyvönen Bristol-Myers Squibbista.

Hyvösen mukaan hoitavien lääkärien mielipide on se, että hoidot keskitettäisiin aluksi yliopistosairaaloihin.

– Hinta on kyllä korkea, mikä saattaa estää näiden lääkkeiden käytön osalla potilaista. Potilasvalinta tulee silloin kysymykseen. Täytyy antaa niille, jotka kaikkein eniten hyötyvät lääkkeestä, Joensuu sanoo.

Myös muutama muu lääkevalmistaja kehittää kilpaa samantyyppisiä syöpälääkkeitä, joten kilpailu tuo hintoja alas varmasti tulevaisuudessa.

– Kilpajuoksu on kovaa, jotta nämä tuotteet saadaan nopeasti potilaiden saataville, Hyvönen sanoo.

Lääketieteen Nobel luvassa?

Lääkkeiden tutkimustyö on vielä kesken, mutta jo nyt joillekin potilaille uudet hoidot ovat tuoneet vuosia lisää hyvälaatuista elinaikaa.

– Tämän uuden lääkkeen tehon myötä menee pitkiä aikoja, ettei ihan hirveästi edes ajattele tätä tautia. Mutta totta kai se siellä taustalla pyörii, Markku Luostarinen miettii.

Myös professori iloitsee uusista virstanpylväistä matkalla syövän voittamiseksi, ja povaa uusille keksinnöille jopa Nobelia.

– Tässä puhutaan suuresta keksinnöstä, joka vaikuttaa varmasti syövän hoitoon tulevina vuosikymmeninä. Tästä keksinnöstä on annettu jo Lasker-palkinto keksijöille [suuri tiedepalkinto Yhdysvalloissa], enkä ihmettelisi vaikka tulisi vielä suurempi tiedepalkinto tulevaisuudessa.

– Elämme jännittäviä aikoja, ja suomalaisten syöpäpotilaiden hoito on varmasti murroksessa, Hyvönen sanoo.

.
.