1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Perussuomalaisten Jalonen: Turvapaikanhakijoita ei voi verrata sotalapsiin

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) arvioi, että turvapaikanhakijat lisäävät työttömyyttä Suomessa, mistä voi seurata yhteiskuntarauhan järkkymistä. Hän tyrmää ajatuksen, että turvapaikanhakijoita voitaisiin verrata niihin suomalaisiin, jotka ovat historian saatossa hakeneet turvaa ulkomailta.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Porilainen kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) ottaa kielteisen kannan Suomeen saapuviin turvapaikanhakijoihin. Jalosen mielestä maahantulijoiden määrää on saatava vähennettyä.

– Jos maahantulijoiden määrä kasvaa, se lisää Suomessa työttömyyttä. Tämä voi järkyttää yhteiskuntarauhaa, Jalonen sanoo.

Kansanedustaja tyrmää ajatuksen, että turvapaikanhakijat voisivat olla parantamassa Suomen huoltosuhdetta, kuten eräät talousasiantuntijat ovat esittäneet.

"Useimmilla ei ole hätää"

Jalosen mielestä turvapaikanhakijoiden lähtömaissa ei ole tapahtunut sellaista muutosta kriisissä, joka selittäisi heidän määränsä kasvun Suomessa. Hänen mielestään suuri osa turvapaikanhakijoista tulee Suomeen paremman elämän perässä.

Kansanedustajan mielestä on hämmentävää, että osa turvapaikanhakijoista on lehtitietojen mukaan kääntynyt pois Suomesta huomattuaan, että heille varatut majoitustilat ovat heikkotasoisia.

Kovasti on erinäköinen suomalainen sotalapsi, kuin nämä, jotka tulevat nyt maamme rajojen sisäpuolelle turvapaikkaa hakemaan.

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.)

– Jos todella tarvitsee turvapaikkaa, jalkapallohallin lattialle järjestetty hätämajoitus riittää. Jos majoituspaikan nähdessään huomaa, että tämä ei ole se paratiisi, jota odotettiin, se ehkä kertoo turvapaikanhakijoiden tavoitteista, Jalonen sanoo.

"Ei voi verrata sotalapsiin"

Jalonen arvostelee voimakkaasti ajatusta, että turvapaikanhakijoita voi verrata esimerkiksi toisen maailmansodan aikaisiin suomalaisiin sotalapsiin tai Suomesta ulkomaille lähteneisiin siirtolaisiin.

– Isäni oli sotalapsi. Kovasti on erinäköinen suomalainen sotalapsi, joka lähti Ruotsiin, kuin nämä, jotka tulevat nyt maamme rajojen sisäpuolelle turvapaikkaa hakemaan, Jalonen sanoo.

Porilaiskansanedustaja kertoo samassa haastattelussa tuomitsevansa rasismin.