1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burkina Fason armeija vaatii vallankaappaajia laskemaan aseensa

Armeijan mukaan kaikki sen joukot ovat marssimassa kohti pääkaupunkia. Se pyytää vallankaappaajia laskemaan aseensa.

Palavia katusulkuja vallankaappaajien vastaisessa mielenosoituksessa Ouagadougoussa, Burkina Fasossa, 17. syyskuuta. Kuva: Ahmed Yempabou / EPA

Burkina Fason armeijan johto sanoi maanantaina, että armeijan kaikki joukot ovat marssimassa kohti pääkaupunki Ouagadougouta pyrkimyksenään riisua viime viikolla vallan kaapanneen entisen presidentin henkivartiokaartin aseista "ilman verenvuodatusta".

Armeijan johtajat vaativat henkivartiokaartia laskemaan aseensa ja siirtymään pääkaupungissa sijaitsevalle kasarmille. Armeijan johto sanoi suojelevansa kaartin jäseniä ja heidän perheitään.

Maan presidentti Blaise Compaore syrjäytettiin vallasta viime vuoden syksyllä hänen yritettyään jatkaa 27-vuotista valtakauttaan. Maata on johtanut sen jälkeen väliaikaishallinto ja maassa oli tarkoitus järjestää vaalit lokakuussa. Compaore pakeni naapurimaa Norsunluurannikolle.

Compaoren 1 200-jäseninen henkivartiokaarti kaappasi vallan viime viikolla ja vangitsi väliaikaisen presidentin Michel Kafandon ja pääministerin Isaac Zidan.

Laajoja mielenosoituksia vallankaappaajia vastaan

Muun muassa YK ja Afrikan unioni ovat vaatineet panttivankien välitöntä vapauttamista ja entinen siirtomaaisäntä Ranska on tukenut vaatimuksia. Ranskalla on 220 eliittisotilasta Burkina Fasossa, mutta se on sanonut, ettei se aio sekaantua tilanteeseen.

Sunnuntaina alueen valtioiden yhteistyöjärjestö julkaisi suunnitelman vallankaappauksen päättämiseksi. Sen mukaan kaartin jäsenet armahdettaisiin ja väliaikainen presidentti palaisi valtaan. Vaalit järjestettäisiin marraskuussa ja Compaoren kannattajat saisivat osallistua. Vallan kaapanneet kaartilaiset ovat syyttäneet väliaikaishallintoa siirtymäajan sopimuksen rikkomisesta ja siitä, että Compaoren kannattajia oli kielletty osallistumasta vaaleihin.

Muun muassa oppositio on torjunut suunnitelman. Maanantaina suunnitelmaa ja vallankaappausta vastustavat mielenosoittajat pystyttivät barrikadeja ja polttivat renkaita pääkaupunki Ouagadougoussa. Myös muissa kaupungeissa järjestettiin laajoja mielenosoituksia.

Vallankaappauksen jälkeisissä levottomuuksissa on kuollut sairaalalähteiden mukaan ainakin 10 ihmistä ja yli 100 on loukkaantunut. Joidenkin tietojen mukaan kuolleita olisi noin 20.

Asiantuntijat ovat varoittaneet kriisin pahenemisesta, jos vallankaappaajat eivät luovu vallasta.