1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Puolustusvoimat lähettää sotilaita Tornioon auttamaan pakolaisten ohjaamisessa

Poliisihallitus esitti virka-apupyynnön puolustusvoimille tänään. Tornioon lähetettävä noin 30 sotilaan ryhmä koostuu pääosin varusmiehistä.

Haaparanta-Tornion matkakeskuksessa odotettiin maanantaina linja-autokyytejä muualle Suomeen. Kuva: Minna Rinta-Tassi / Yle

Puolustusvoimat lähettää sotilaita Tornioon avustamaan poliisia järjestelykeskuksen sisäänottotarkastuksissa, alueen suojaamisessa sekä turvapaikanhakijoiden ohjaustehtävissä. Tornioon lähetetään noin 30-henkinen virka-apuosasto, joka koostuu pääosin varusmiehistä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi aiemmin päivällä, että puolustusvoimien on mahdollista antaa tarpeen vaatiessa virka-apua. Poliisihallitus esitti virka-apupyynnön tänään.

Tilanne on kärjistynyt viime päivinä etenkin länsirajalla Torniossa. Ruotsista Suomeen pyrkivien pakolaisten määrä on noussut satoihin päivässä. Tulijat ovat pääosin Irakista. Poliisi valvoo nyt turvapaikanhakijoiden maahansaapumista ja rekisteröimistä. Poliisi, tulli ja rajaviranomaiset käynnistävät yhteisvoimin tehostetun tarkastustoiminnan tiistaina.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kertoo, että apua pyytävä viranomainen johtaa toimintaa rajalla. Lindbergin mukaan he luovuttavat kalustoa ja henkilöstä sen mukaan kuin tarvetta ilmenee. Lindberg ei näe avunpyynnön heikentävän Puolustusvoimien oman tehtävän hoitoa.