Venäjän entinen sotilas haki töitä Ruotsin puolustusvoimista – Tuomittiin 14 vuoden vankeuteen

Gennadi Kravtsov työskenteli Venäjän armeijan tiedusteluinsinöörinä 15 vuotta, vuosina 1990–2005.

Ulkomaat

Venäläisen tuomioistuimen mukaan Gennadi Kravtsov on syyllistynyt maanpetokseen, kun hän haki työpaikkaa Ruotsin puolustusvoimista. Tuomioistuin katsoo hänen välittäneen Ruotsille valtionsalaisuuksia, koska hän liitti työhakemukseensa ansioluettelonsa. Hänet on tuomittu 14 vuoden vankeusrangaistukseen, kertoo uutistoimisto AP.

Kravtsov työskenteli Venäjän armeijan tiedusteluinsinöörinä 15 vuotta, vuosina 1990–2005. Kun hän lopetti työnsä, häntä kiellettiin hakemasta tiettyjä turvallisuustehtäviä seuraavien viiden vuoden aikana.

Vuonna 2010 Kravtsov kirjoitti Ruotsin puolustusvoimille työnhakukirjeen, johon hän liitti ansioluettelonsa. Tuomioistuin katsoo, että Kravtsov syyllistyi maanpetokseen, kun hän paljasti työhakemuksessaan aiemman työnkuvansa ja tietoa venäläisestä radioliikennettä valvoneesta Tselina 2 -satelliittijärjestelmästä.

Tapausta on käsitelty salaisena. Kravtsovin puolustusasianajajan mukaan 14 vuoden vankeustuomio ei tullut yllätyksenä. Hänen mukaansa se kruunasi oikeudenkäynnin, joka on muistuttanut inkvisitiota. Puolustuksen todistajia ei asianajajan mukaan esimerkiksi kuultu lainkaan.

Tselina 2 -järjestelmä kehitettiin 1970-luvulla, eikä se ole ollut käytössä vuoden 2000 jälkeen. Satelliitin tarkoituksena oli kaapata strategisesti merkittäviä radiosignaaleja ja paikallistaa niiden lähteet.

Lähteet: AP