Jälleen uusi takaisku Berliinin uuden lentokentän rakennustöille

Lentokenttä piti avata alun perin jo vuonna 2011, mutta uusin takaisku saattaa jälleen lykätä nyt vuodelle 2017 suunniteltuja avajaisia. Kentän rakennusbudjetti on ylitetty jo miljardeilla euroilla.

Rakenteilla oleva Berliinin-Brandenburgin lentokenttä valokuvattuna joulukuussa 2014. Kuva: Patrick Pleul / EPA

Saksan viranomaiset ovat määränneet keskeyttämään välittömästi rakennustyöt Berliinin uudella lentokentällä sen jälkeen, kun terminaalin katosta löytyi mahdollisia rakennevikoja.

Osa terminaalin katolle asennetuista ilmastointilaitteista on mahdollisesti suunniteltua painavampia, mikä viranomaisten mukaan tarkoittaa, että katon painorajat ylittyvät merkittävästi. Tämän vuoksi pääsy osaan terminaalista piti sulkea, kunnes rakenteiden kantavuus on selvitetty.

Välittömästi ei ollut tiedossa, kuinka kauan ongelman korjaaminen kestää ja kuinka paljon se tulisi maksamaan. Lentokentän myöhästyneitä rakennustöitä selvittävän komitean jäsen Andreas Otto pelkää, että kustannukset nousevat miljooniin ja kentän avaaminen myöhästyy jälleen. Myös monet muut pelkäävät, että suunnitellusta avajaispäivästä ei voida pitää kiinni.

Berliinin uusi lentokenttä piti avata alun perin vuonna 2011, mutta lukuisat ongelmat sen rakennustöissä ovat lykänneet sen avaamista kerta toisensa jälkeen. Nyt kenttä on tarkoitus avata vuoden 2017 lopulla. Kentän hinta on noussut vuosien saatossa alkuperäisestä 2,7 miljardista 4,2 miljardiin euroon ja kaikkiaan rakennuskustannusten uskottiin pari vuotta sitten nousevan yli viiteen miljardiin euroon.

Kenttä voi myös jäädä nopeasti liian pieneksi

Erityisesti kentän paloturvallisuudessa ja savunpoistojärjestelmissä on ollut suuria ongelmia.

Viimeisimpiin takaiskuihin kuuluu myös kentän sähkö-, ilmastointi- ja putkiurakoista laajasti vastanneen rakennusyhtiön konkurssi.

Kaiken lisäksi kentän pelätään olevan liian pieni jo valmistuessaan. Kenttä suunniteltiin alun perin 20 miljoonalle vuosittaiselle matkustajalle, mutta laajennuksen ansiosta sitä pystyisi käyttämään vähän alle 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Berliinin kahdella muulla lentokentällä Tegelillä ja Schönefeldillä matkustajamäärät ovat voimakkaassa nousussa. Niiden läpi kulki viime vuoden alkupuolella noin 19 miljoonaa matkustajaa, mikä on 4,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Viranomaiset odottavat matkustajamäärien kasvavan edelleen 5-6 prosentin vuosivauhtia.