1. yle.fi
  2. Uutiset

Toinenkin republikaani vetäytyy presidenttikisasta

Wisconsinin kuvernööri Scott Walker kertoi päätöksestään varhain tiistaina Suomen aikaa. Aiemmin presidenttikisasta on luopunut Teksasin entinen kuvernööri Rick Perry.

Ulkomaat
Scott Walker
Scott WalkerMike Theiler / EPA

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkuutta tavoitellut Scott Walker on ilmoittanut vetäytyvänsä republikaanipuolueen kandidaattikisasta.

Walker, Wisconsinin osavaltion kuvernööri, vahvisti vetäytymisensä varhain tiistaiyönä Suomen aikaa. Hän kertoi asiasta Wisconsinin pääkaupungissa Madisonissa.

Walker kehotti uutistoimisto Reutersin mukaan muitakin republikaanien kisassa olevia tekemään samalla tavalla kuin hän, jotta äänestäjät voisivat valita suosikkinsa nykyistä pienemmästä ehdokasmäärästä.

Hän totesi tiedotustilaisuudessa, että republikaanipuolueessa vallitseva keskustelu on ajautunut "henkilökohtaisiksi hyökkäyksiksi".

– Uskon, että lopulta äänestäjätkin haluavat olla jonkin puolella eivätkä jotakin vastaan. Sen sijaan että puhumme siitä, kuinka huonosti asiat ovat, haluamme kuulla, kuinka niistä voi tehdä parempia kaikille osapuolille, Walker sanoi.

Walkerin vetäytymisestä olivat kertoneet etukäteen yhdysvaltalaislehti New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto AP. Kumpikin media oli perustanut tietonsa nimettömiin lähteisiin.

Pitkän linjan poliitikko

47-vuotias Walker on pitkän linjan poliitikko. Hän on ollut Wisconsinin politiikassa mukana runsaat parikymmentä vuotta.

Walker nousi suuren yleisön tietoisuuteen sen jälkeen kun oli rajannut osavaltionsa julkisen sektorin työntekijöiden oikeutta neuvotella palkoista kollektiivisesti.

Walker ei ole ainoa republikaanien presidenttikisasta vetäytynyt kandidaatti: myös Teksasin osavaltion entinen kuvernööri Rick Perry on ilmoittanut luopuvansa kilvasta.

Perry tavoitteli republikaanien presidenttiehdokkuutta jo toista kertaa. Hän kertoi päätöksestään toissa viikolla.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi