1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burkina Fason armeija aloitti neuvottelut vallankaappaajien kanssa

Maan väliaikainen presidentti Michel Kafando oleskelee Ranskan suurlähettilään residenssissä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Palavia katusulkuja vallankaappaajien vastaisessa mielenosoituksessa Ouagadougoussa, Burkina Fasossa, 17. syyskuuta. Kuva: Ahmed Yempabou / EPA

Burkina Fasossa maan väliaikainen presidentti Michel Kafando on hakenut itselleen turvaa Ranskan suurlähettilään residenssissä, suurlähettiläs kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kafando oli otettu panttivangiksi Burkina Fason viimeviikkoisessa vallankaappauksessa.

Maan presidentti Blaise Compaoré syrjäytettiin vallasta vuosi sitten syksyllä sen jälkeen kun hän oli yrittänyt jatkaa 27-vuotista valtakauttaan. Burkina Fasoa on sittemmin johtanut väliaikaishallinto.

Compaorélle uskollinen henkivartiokaarti kuitenkin kaappasi vallan maassa viime viikolla ja vangitsi muun muassa Kafandon.

– Vahvistan, presidentti Kafandon valtuutuksella, että hän [Kafando] todellakin on Ranskan residenssissä, suurlähettiläs Gilles Thibault kirjoittaa Twitter-tilillään.

Burkina Fason armeijan johto sanoi eilen maanantaina, että armeijan kaikki joukot olivat marssimassa kohti maan pääkaupunkia Ouagadougouta. Pyrkimyksenä oli riisua vallan kaapannut henkivartiokaarti aseista ilman verenvuodatusta.

Armeija saapuikin pääkaupunkiin myöhään maanantai-iltana, Reuters kertoo. Uutistoimiston tietojen mukaan sotilaiden saapumista ei olisi vastustettu.

Samaan aikaan armeijan johdon ja henkivartiokaartin neuvottelut jälkimmäisen antautumisesta alkoivat Ouagadougoun keskustassa, Reuters toteaa.