1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kemikaalirekan ulosajoa tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena

Poliisi tutkii Loimaalla sattunutta kemikaalirekan ulosajoa liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Natriumkloraattia sisältänyt rekka ajautui ulos tieltä maanantaina iltapäivällä valtatiellä 2. Rekka syttyi tuleen, ja siitä levisi ilmaan myrkyllistä savua.

Kuva: Simo Päivärinta

Kemikaalirekka ajautui ulos tieltä toistaiseksi tuntemattomasta syystä Kuljunmaan ja Kanteenmaan välillä noin kello 15.25 maanantaina. Onnettomuusrekan lastina oli natriumkloraattia.

– Kun pääsimme perille, rekan nuppi ja osa etusäiliöstä paloivat täysillä. Tiesimme, että rekassa on natriumkloraattia, joka on hyvin hapettavaa ainetta. Se siis kiihdyttää paloa, kertoo päivystävä päällikkö Kari Alanko Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Tilanne vaikutti aluksi erittäin vaaralliselta.

Kun pääsimme perille, rekan nuppi ja osa etusäiliöstä paloivat täysillä.

Kari Alanko

– Meille oli epäselvää, onko aine kiinteää vai nestettä. Kiinteä aine olisi ollut paha, sillä siinä olisi syntynyt helposti räjähdysvaara. Nesteenä se ei itsessään pala, mutta myrkyllisiä kaasuja kyllä syntyy.

– Asutusta oli lähellä, ja savu oli kulkeutumassa Kojonperän ja Alastaron suuntaan. Siksi annoimme yleisen vaaran merkin. Lisäksi pelastuslaitoksen yksiköt kävivät varmistamassa asuntoja, kuvailee Alanko.

Pelastuslaitos purki Loimaan Kojonperältä vaaratiedotteen maanantaina ennen iltakahdeksaa.

Maaston puhdistus jatkuu

Sekä rekan nupissa että peräkärryssä oli isot vuodot. Natriumkloraattia pääsi maastoon 10–15 kuutiota.

Onnettomuuspaikka saatiin raivattua vasta tiistain puolella, aamuyöllä noin kello neljältä. Jälkityöt jatkuvat vielä tiistainakin.

– Aine on siirretty imuautoilla toiseen säiliöautoon, myös ojasta on imetty ainetta. Tiistaina kuoritaan pois saastunutta maaperää kaivinkoneella, sanoo Kari Alanko.