Hyppää sisältöön

Suomalaiset ovat vastuullisia kalansyöjiä, vaikka norjalaista lohta ja tonnikalaa kuluukin liikaa

Uhanalaiset ja ylikalastetut lajit ovat poistuneet kauppojen valikoimista lähes täysin. Kuluttajat valitsevat tiskistä liian usein norjalaista lohta ja purkista tonnikalaa, vaikka parempia vaihtoehtojakin olisi, sanoo WWF:n kalaopas.

Matti Ovaska ja Sasu Hamina
Suomalaisten kauppojen ja ravintoloiden kalavalikoimat ovat muuttumassa hyvää vauhtia vastuullisiksi. Asiasta kävivät kertomassa WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska ja K-kauppias Sasu Hamina.

Suomalaisten ruokalautasilta löytyy pääosin vastuullista kalaa, arvioi luonnonsuojelujärjestö WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Asia on otettu vakavasti kauppojen kalatiskeillä.

– Suomessa ollaan hyvällä tolalla maailman mittakaavassa. Ylikalastetut ja uhanalaiset kalalajit on siivottu kauppojen kalatiskeiltä ja hyllyistä aika hyvin pois, aamu-tv:n sohvalla vieraillut Ovaska sanoo.

Meillä on myös kotimaisia kaloja, kuten silakka, joita voitaisiin kuluttaa enemmän.

Matti Ovaska, WWF

Parannettavaa löytyy silti monipuolisuudessa. Purkkitonnikalaa ja kasvatettua norjalaista lohta kuluu paljon.

– Syömme tällä hetkellä tosi paljon kasvatettua kalaa, erityisesti norjalaista lohta. Meillä on kuitenkin myös kotimaisia kaloja, kuten silakka, joita voitaisiin kuluttaa enemmän.

Vastuullisuuden voi tarkistaa esimerkiksi WWF:n verkosta löytyvästä kalaoppaasta (siirryt toiseen palveluun), jossa eri kalalajit on merkitty punaisella, keltaisella tai vihreällä.

Punaisia kaloja tulisi välttää kokonaan, keltaisia vältellä mahdollisuuksien mukaan ja vihreitä syödä hyvällä omallatunnolla.

– Punaisen listan vaihtoehtoja löytyy vain muutamasta prosentista kauppoja ja ravintoloita. Silloin puhutaan purkkitonnikalasta, Ovaska sanoo.

Osta MSC-sertifioitua tonnikalaa ja kotimaista kirjolohta

Tonnikala on suomalaisten toiseksi suosituin kala. Tonnikalakannoista jo kolmannes on ylikalastettuja, Matti Ovaska arvioi.

K-kauppias Sasu Hamina Helsingin Roihuvuoresta kertoo, että vastuullisesti pyydetty tonnikala on merkitty MSC-sertifikaatilla. Hyllystä löytyy Haminan omassa kaupassa myös asiasta kertova lappu.

Pyrimme myös tiedottamaan asiakkaille, miksi tämä on vastuullisesti pyydettyä. Se on vaikeaa, koska emme voi seistä hyllyjen välissä kertomassa.

Sasu Hamina, K-kauppias

– Pyrimme myös tiedottamaan asiakkaille, miksi tämä on vastuullisesti pyydettyä. Se on vaikeaa, koska emme voi seistä hyllyjen välissä kertomassa.

Hamina päätti myös tiputtaa sertifioidun tonnikalan hintaa. Yleensä vastuulliset purkit maksavat tavallisia enemmän.

Norjalainen lohi taas on WWF:n kalaoppaassa keltaisella listalla.

– Jos haluaa syödä kasvatettua kalaa, niin kotimainen on parempi vaihtoehto. On myös luomukasvatettua lohta, ja maailmalla yleistyy [vastuullisuudesta kertova] ASC-sertifikaatti, jota ei vielä Suomessa ole näkynyt.

Sasu Haminan kaupassa kotimaista kalaa menee enemmän kaupaksi kuin ulkomaista kalaa.

– Kyllä meillä on norjalaista lohta hyllyssä, mutta asiakkaat toivoivat kirjolohta ja esimerkiksi kotimaista haukifilettä. Asiakkaat ovat toivoneet, että tietäisivät mistä kala on peräisin.

WWF:n kalaoppaan voi ladata myös puhelimeen.

.
.