1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Samuelin Poloneesi kokoaa kansanmusiikkiväen keväällä Kokkolaan

Yksi suomalaisen kansanmusiikin merkittävimmistä valtakunnallisista talvitapahtumista järjestetään maaliskuussa 2016 Kokkolassa. Teemoina ovat keskipohjalainen kansanmusiikki ja Kansantanssin Riemuvuosi 2016.

Kotimaan uutiset
Kuvassa kansanmusiikkiyhtye Tallari.
Kalle Niskala / Yle

Tapahtuman tuottaja Pauliina Pajala sanoo, että Samuelin Poloneesin tavoitteena on alueen oman kansanmusiikkikentän virkistäminen, tapahtumassa on paljon kohtaamisia ja yhteissoittoja.

– Maakunnallisuus kuuluu, jokainen tapahtuma muokkaantuu paikkakunnan ja osallistujien mukaan. Poloneesit ovat joka kerralla erilaisia.

Ajankohta asettaa omat vaatimuksensa tapahtumalle, talvi on järjestäjille haasteellista aikaa.

– Monesti miettii kivoja soittopaikkoja ja sitä, voisiko soittaa ulkona. Ennakkoon on hankala arvioida, miten kylmää on.

– Mutta ainahan niitä kulmia löytyy ja soittopaikkoja järjestyy, kansanmusiikillehan on leimallista mukautuvuus. Ei tarvita kuin soitin tai laulu, niin sen voi aina luikauttaa vaikka puiston penkillä.

200 - 300 osallistujaa

Viidettä kertaa tapahtumaa järjestämässä oleva Pajala sanoo Samuelin Poloneesin kokoavan vuosittain 200-300 osallistujaa.

– Kyllä pitää vähän vaivaa nähdä, että yleisö löytää paikalle. Kokkolassa nyt mukana olevat yhteistyökumppanit ovat kyllä innolla mukana, ja kun paikkakunnalla on kansanmusiikin koulutusta, mukaan saadaan nuoriakin.

Tapahtuman keskipisteenä on Kokkolan kaupungintalo, mutta oheistapahtumia on muuallakin, tarkoitus on viedä musiikkia muun muassa Vanhaankaupunkiin.

Samuelin Poloneesin järjestää Suomen Kansanmusiikkiliitto. Kokkolan tapahtumassa yhteistyökumppaneina ovat Keski-Pohjanmaan konservatorio, Truba ry., Kokkolan kaupunki ja Kaustisen pelimanniyhdistys , Centria ammattikorkeakoulu, Kansanmusiikki-instituutti ry ja Kaustinen Folk Music Festival (Pro Kaustinen ry).

Lue seuraavaksi