"Kymmenen vuotta sitten hirsirakennuksia ei hyväksytty puutaloalueelle" – nyt hirsi on Suomen viedyin rakennustuote

Vuosittain maahamme rakennetaan 1000 hirsitaloa. Suomalainen hirsitaloteollisuus on hyvässä kurssissa, vaikka toisinkin on ollut.

Kotimaa
Seinäjoen asuntomesstulle nousee rypäs moderneja pohjalaistaloja.
Seinäjoen asuntomesstulle nousee rypäs moderneja pohjalaistaloja.Anri Koski / Yle

Hirsitalossa on Hirsitaloteollisuus ry:n asiamies Seppo Romppaisen mukaan paljon puupintoja, jotka vaikuttavat asumisilmaan liittyen kosteustasopainoon.

– Materiaali tasaa kosteushuippuja ja kuivia kevättalven pakkasjaksoja. Tämän päivän rakentaja tiedostaa entistä enemmän ja nyt haetaan terveellistä huoneilmaa.

Vielä kymmenen vuotta sitten hirsirakennukset olivat Romppaisen mielestä yhdistettävissä kesämökkeihin.

– Jollekin kaava-alueelle hirsirakennuksia ei hyväksytty esimerkiksi puutaloalueelle. Oli paikkoja, joissa kaavoitettin erillinen hirsitalokortteli. Mutta tänä päivänä arkkitehtuuri on niin kehittynyt, että hirsitaloa ei välttämättä erota tavallisesta puurunkoisesta ja panelipinnoitetusta talosta. Se on täysin sulautunut omakotitalojen ympäristöön.

– Tilanne on rakentamisesssa se, että tavallinen kuluttaja ratkaisee, kuinka suosittu hirsitalosta tulee omakotitalona, Romppainen jatkaa.

Hirsi sopii mökkirakentamisen lisäksi kouluihin ja päiväkoteihin

Seppo Romppainen pitää isona asiana sitä, että Suomessa hirsi on myös isojen julkisten rakennusten, kuten päiväkotien ja koulujen, materiaali.

– Se ei ole pelkästään mökki- ja omakotirakentamista varten. Pudasjärvellä on rakennettu päiväkoti, toimistorakennuksia ja parhaillaan siellä rakennetaan suurta koulukampusta.

Viennin osalta voidaan sanoa, että Japanista, Venäjältä kuin Keski-Euroopastakin löytyy todella suuria hirsirakennuksia.

Seppo Romppainen

*– *Viennin osalta voidaan sanoa, että niin Japanista, Venäjältä kuin Keski-Euroopastakin löytyy todella suuria hirsirakennuksia. Siellä määräykset ovat antaneet paremmin myöten, sanoo Romppainen.

Eri rakennusmateriaalit käyvät kilpaa keskenään omista erityispiirteistään, ja niin hirsikin.

– On pakko olla yhteydessä eri ministeriöihin, muistuttaa tutkimustuloksista ja selvityksistä, että hirsi valittaisiin isojen kohteiden rakennusmateriaaliksi. Onneksi Suomessa ollaan hyvällä tiellä. Teollisuus on pystynyt sopeuttamaan toimintaansa muun muassa määräysten suuntaan.

– Hirsi on pystynyt puolustamaan paikkaansa ja se on rakennustuotteena Suomen viedyin myyntituote, koska sitä viedään yli 20 maahan, Romppainen laskee.