Nasima Razmyar: "Pakolaisen paras kotouttaja on naapuri tai opettaja"

Poliitikko ja vuoden pakolaisnainen 2010 Nasima Razmyar toivoo, että Suomessa keskitettäisiin kaikki mahdollinen energia turvapaikan saaneiden kotouttamiseen. Erityisesti Razmyaria ilahduttaa turvapaikanhakijoita auttavien vapaaehtoisten määrä.

turvapaikanhakijat
Nainen katsoo ulos ikkunasta.
Vuoden 2010 pakolaisnainen Nasima Razmyar.Niina Ryyppö/Yle

Kansanedustaja ja vuoden pakolaisnainen 2010 Nasima Razmyar toivoo, että maahanmuuttokysymyksiin etsitään aktiivisesti ratkaisuja sen sijaan, että keskityttäisiin huutamiseen. Suomessa käydyn keskustelun hän on pääosin kokenut asialliseksi ja avoimeksi.

– Eihän maahanmuutto ole meille mikään ihan uusi asia. Keskustelua on käyty jo parikymmentä vuotta. Tosin nyt puhutaan ihan erilaisista tulijamääristä kuin ennen.

Kaikki energia kotouttamiseen

Afgaanisyntyinen Nasima Razmyar korostaa ennen kaikkea kotouttamisen merkitystä.

– Minusta olisi hirveän tärkeätä suunnata katseet siihen, miten tänne pakolaisiksi jäävät perheet saadaan kotoutumaan ja rakentamaan Suomea yhdessä kanssamme.

Apu maahamme tutustumiseen löytyy läheltä arjesta.

– Paras kotouttaja on naapuri, opettaja tai päiväkodin hoitaja. Jokainen meistä voi tehdä paljon.

Vapaaehtoisten määrä lämmittänyt

On paljon hyvääkin. Nasima Razmyar on ilahtunut, miten paljon vapaaehtoisia on ilmoittautunut auttamaan turvapaikanhakijoita muun muassa vastaanottokeskuksissa.

– Vapaaehtoisten määrä kertoo jotain suomalaisesta yhteiskunnasta ja siitä, että ihmiset ovat valmiita auttamaan hädän keskellä olevia.

Razmyar näkee nykyisen tilanteen suurena inhimillisenä kriisinä ja toivoo, että turvapaikanhakijoita käsitellään humaanisti.

– Vaikka Suomeen on ennenkin tullut turvapaikanhakijoita, nyt puhutaan meillä ennennäkemättömistä määristä. Nyt on rakenteiden, kuten vastaanottopalvelujen, oltava kunnossa. Täytyy esimerkiksi miettiä, miten prosessoidaan turvapaikakkahakemuksia, jotta ne saadaan käsiteltyä mahdollisimman nopeasti.

Nasima Razmyar osallistui maanantaina Teljän kirkossa Porissa pakolaispaneeliin.