Hirren käsinveiston ammattilaisia kaivataan kipeästi – "Meillä on puuta hirveän paljon"

Käsinveistetyt hirsirakennukset voisivat olla tulevaisuuden työllistäjä, mutta osaajat puuttuvat. Alppisalvoksen yrittäjä Meinrad Rohner peräänkuuluttaa koulutuksen järjestämistä pian, sillä näyttöjä keski-eurooppalaistyylisen hirsirakentamisen tehokkuudesta olisi. Puurakentajan koulutusta voisi pilotoida Kainuussa.

tekniikka
Yrittäjäpariskunta Meinrad Rohner ja Päivi Sainio-Rohner.
Tiia Korhonen / Yle

Keskieurooppalaistyylisen hirsirakentamisen saloihin pitäisi pian alkaa kouluttaa ihmisiä myös Suomessa, sanoo hirren käsinveiston taitaja, hyrynsalmelaisen Alppisalvoksen yrittäjä Meinrad Rohner.

Hirrenveisto on muutakin kuin romanttista kansanperinnettä. Koska kaikki rakennustekniikassa käytetyt työvälineet ovat pieniä, miljoonainvestointeja ei tarvita.

Rohner on myös kehittänyt uusia menetelmiä, ja tuonut Sveitsistä uudenlaisia, nimenomaan hirrenveistoon tarkoitettuja työkaluja. Alppisalvoksella suuria robotteja ei käytetä rakentamisessa lainkaan.

– Tottakai käytetään kaikennäköistä konetta ja paljon erityisesti puurakentamiseen tarkoitettuja sähkötyökaluja. Monesta ei vielä Suomessa tiedetäkään. Me käytämme myös nykyaikaisia kiinnitysvälineitä, jotka eivät ole vielä rantautuneet Suomeen, kertoo Rohner.

Hirsirakentamiseen tarvittavia työkaluja.
Kun hirttä veistetään käsin, työvälineet ovat pieniä, eikä valtaisia investointeja tarvita.Tiia Korhonen / Yle

Vaikka Suomessa koulutetaan puuseppiä ja talonrakentajia, Meinradin mukaan nimenomaan hirren käsinveistoon liittyvä nykyaikainen osaaminen puuttuu. Rohner toivoisi, että puurakentajan ammatti tuotaisiin osaksi suomalaista osaamista.

Sillä saadaan tehokkuus ja sellainen lopputulos, että se on työllistänyt hyvin, mutta tuote ei ole liian kallis.

Meinrad Rohner

Hän näkee hirren käsinveistossa paljon mahdollisuuksia: uusia työpaikkoja ja yrityksiä. Rohner on seurannut keski-eurooppalaista hirsirakentamista, ja toivoo, että sen mahdollisuuksia ei heitettäisi Suomessa hukkaan.

– Sillä saadaan tehokkuus ja sellainen lopputulos, että se työllistää hyvin, mutta tuote ei ole liian kallis.

– Ajatus on kiehtova varsinkin näinä aikoina, kun meillä on puuta hirveän paljon, ja me tarvitaan töitä. Meidän pitäisi nyt nähdä, että sen high tech -puurakentamisen lisäksi puurakentamiseen mahtuu paljon muutakin. On harmi jos se jää hyödyntämättä, Rohner jatkaa.

Pilottikoulutusta Kainuuseen

Koska robotteja ei käytetä, käsinveistettyjen hirsirakennusten rakentamisessa ihminen ja tekijän osaaminen ovat avainroolissa.

– Osaamiskysymys on hyvin keskeinen. Suomessa puurakentajan ammattia ei ole enää pitkään aikaan ollut olemassa, eikä koulutustakaan ole ollut. Täällä koulutetaan puuseppiä ja talonrakentajia, mutta ei sellaisia puurakentajia, mitä Keski-Euroopassa koulutetaan.

Täällä koulutetaan puuseppiä ja talonrakentajia, mutta ei sellaisia puurakentajia, mitä Keski-Euroopassa koulutetaan.

Meinrad Rohner

Rohnerin mielestä Kainuu olisi loistava pilotointipaikka uudenlaiselle puurakentajan ammattikoulutukselle. Ideaa on viritelty jo aiemminkin, mutta toistaiseksi se ei ole toteutunut.

– Tietysti se nyt kuulostaa tosi paratiisimaiselta, mutta näytöt miestyöpainotteisen puurakentamisen hyvästä työllistämisestä ovat jo olemassa. Varmasti liikkeelle pääsemisen kanssa olisi haastetta, koska puuttuu opettajat ja moni asia. Minusta tie on kuitenkin selkeä: asiat, jotka tulevat viemään aikaa, pitää joskus aloittaa.

Ideatkin käytännön toteuttamiseen olisi valmiina. Aluksi mallia pitäisi katsoa Keski-Euroopasta, esimerkiksi Sveitsistä ja Itävallasta.

– Meillä on selkeät sävelet ja ehdotukset siitä, miten tällainen ensimmäinen koulutus voitaisiin toteuttaa. Ensin tarvittaisiin varmasti ulkopuolista apua. Minä olen varmaan liian kunnianhimoinen, kun sanon, että jo ensi syksynä pitäisi päästä liikkeelle, Rohner naurahtaa.

– Jos tätä ei tulevien vuosien aikana toteuteta, jäädään edelleen vain haaveilemaan, että miksi tämä puu ei työllistä, hän toteaa.