Hahmokuningas ja Napapiirin sankari Jussi Vatanen: "Olen välillä hyvinkin tosikko kaikessa"

Jussi Vatanen sanoo, että huumorintaju on hänen mielestään sitä, että pystyy nauramaan itselleen. Hän myös myöntää, ettei itse kykene siihen läheskään aina.

kulttuuri
Jussi Vatanen.
Katja Oittinen / Yle

Sketsihahmoista, draama- ja komediarooleistaan tunnettu Jussi Vatanen on palkittu parhaana miesnäyttelijänä Venlalla tv-sarjoista Puolin ja toisin sekä Kimmo. Hän sanoo miettineensä sitä, että mistä komedia syntyy ja mikä on hauskaa.

– Monesti siinä käy niin, että jokin hyvin tavallinen arkinen juttu, jonka ihminen tunnistaa ja jopa samaistuu siihen, on jollain elementillä lisättynä tai ihan ympäri pyöräytettynä synnyttänyt komediaa – tai tragediaa tai draamaa.

– Huumorintaju on mielestäni sitä, ettei ota itseään liian vakavasti, ja että pystyy nauramaan itselleen. Se, että pystyy nauramaan vaikkapa omalle tosikkoudelleen tai mille tahansa ominaisuudelleen, on huumorintajua, Jussi Vatanen sanoo.

Vaikka mies on tunnettu komedian tekijä, hän sanoo, ettei ole ekspertti arjen huumorissa.

– Olen välillä hyvinkin tosikko kaikessa, enkä kykene nauramaan itselleni läheskään aina. Kun tajuaa tarkastella itseään ulkoa päin, mitä minäkin yritän tehdä kerran kolmessa vuodessa, niin pitää samalla yrittää muistaa, ettei tämäole niin vakavaa, Jussi Vatanen sanoo hymyillen.

Kukaan ei ole toista parempi, ja me kaikki olemme tietyllä tavalla huvittavia, kun on niitä omia tapoja.

Jussi Vatanen

– Kukaan ei ole toista parempi, ja me kaikki olemme tietyllä tavalla huvittavia, kun on niitä omia tapoja. Olemme naurettavia kaikki.

Suomalaisten huumorintajua Vatanen pitää fiksuna ja älykkäänäkin. Suomalaisia naurattaa hänen näkemyksen mukaan se, että jutussa on jokin tunnistettava tarttumapinta.

– Että pystyy sanomaan, että tuo on ihan samanlainen kuin minä, äiti tai serkku. Sen kun vie vielä pidemmälle ja hullummaksi. Ajattelen niin, että enää se ei riitä – tai liekö se ennenkään riittänyt – että pannaan peruukki päähän ja puhutaan mahdollisimman hassusti. Kyllähän suomalainen draama ja komedia menee eteenpäin, ja jalostuu siinä matkalla.

Työkavereilla samankaltainen huumorintaju?

Jussi-palkittu elokuva Napapiirin sankarit saa jatkoa tänä syksynä Jussi Vatasen jatkaessa nimiroolissa Jannena ja Pamela Tolan hänen puolisonaan Inarina. Elämä jatkuu siitä mihin ensimmäisessä osassa jäi, ja pariskunnalla on vuoden ikäinen tytär.

– Tunnetusti tuossa elämäntilanteessa voi olla paljon ongelmia ja haasteita, ja itselleen nauraminen ja huumorintaju katoavat, Vatanen tietää.

Pamela Tola ja Jussi Vatanen Napapiirin sankari 2 -elokuvassa.
Inari (Pamela Tola) ja Janne (Jussi Vatanen) pienen lapsen vanhempina elokuvassa Napapiirin sankarit 2.Jolle Onnismaa

Vatanen ja Tola ovat olleet pariskunta myös tv-sarjassaKimmo. Vatanen sanookin, että tuttujen ihmisten kanssa töiden tekemisellä on iso merkitys.

– Tätä työtä tehdään usein lyhyissä jaksoissa nopeaan tahtiin, ja silti pitäisi päästä 100-prosenttiseen lopputulokseen ja ylikin. Työ nopeutuu ja aika on tehokkaassa käytössä, kun tekee tutujen kanssa. Jos työkavereiden kanssa nauraa samoille asioille, ja on yhteinen ajatus ja ymmärrys tekemiselle, niin se on helpompaa.

– Toisaalta se ei automaattisesti tarkoita, että hyvää tulee kun näyttelee kavereiden kanssa. Kun laitetaan kameran eteen jonkun tuntemattoman kanssa, niin yhtäkkiä voikin olla käsittämätön lataus ja hieno fiilis tehdä töitä. Huumorintaju voi olla samankaltainen sattumalta, Jussi Vatanen sanoo.