1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Täysipäiväistä huijaamista – kun mikään ei ole sitä, miltä näyttää

Herkkupöytä vertaansa vailla, mutta maistaa ei kannata. Kirjahyllykin näyttää kirjahyllyltä, mutta teoksia on mahdoton lehteillä. Katso videolta, millaista teatterin tarpeistonvalmistajien työ on huoneessa, joka on täynnä huijauksia.

Jyväskylän kaupunginteatterin lavaste

Vanhoja kirjoja, huolimattomasti ladotuissa pinoissa kohoaa metrien korkeuksiin koko seinän leveydeltä. Siltä se kaukaa näyttää.

Tämä huijaus käy työstä.

– Jokainen  kirja on valmistettu yksi kerrallaan uretaanivaahtolevystä. Levystä on sahattiin kirjanmuotoisia mötiköitä ja kansia tehtiin paperista ja liisteristä, Jyväskylän kaupunginteatterin tarpeistonvalmistaja-hoitaja Sari Nyyssönen kertoo.

Tuula Paananen (vasemmalla) ja Sari Nyyssönen. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Kirjahylly tehtiin tarkan pienoismallin mukaan, ja se on osa Jekyll & Hyde -näytelmän lavasteita.

Monenlaiset levyt, muovit, liimat ja maalit ovatkin pääosassa Nyyssösen ja Tuula Paanasen työhuoneessa, jossa synnytetään mielikuvia.

– Kaiken täytyy näyttää katsomoon aidolta, ja usein loppusilaus tehdään valoilla, teatterin feikkimaailman ammattilaiset kertovat.

Yhdeksänmetrinen lohikäärme

Paanasella on teatterikokemusta on neljännesvuosisadan verran ja Nyyssöselläkin yli vuosikymmen, mutta edelleen jokainen uusi teos tuo tullessaan haasteita. Suurimmassa osassa näytelmiä on vähintään yksi asia, joka vaatii tarpeistonhoitajilta paljon työtä – vaatii jopa insinööritaitoja.

Valtava kermakakku kruunataan pitsillä. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Esimerkiksi Shrekiin naisten piti rakentaa yhdeksänmetrinen lohikäärme, jonka piti olla kevyt ja joustava sekä Pinocchion nenä, joka kasvaa.

Näytelmä saattaa määrätä hyvin tarkkaan, millaista tavaran pitää olla – juuri Shrekissä amerikkalainen tuotantoyhtiö asetti rekvisiitalle tarkat raamit. Nyyssösen ja Paanasen työn onnistumisesta kertoo, että lohikäärme matkasi esitysten jälkeen Helsingin kaupunginteatterin varastoon odottamaan uutta esiintymistä.

Koristeena särkyvien tavaroiden pakkauspehmustetta. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

– Kyllä vaikeiden töiden kohdalla meitäkin jännittää, toimivatko ne näytöksessä, Nyyssönen silti myöntää.

Vähintään toisen pitääkin olla aina paikalla näytöksen aikana. Usein tavaroita joutuu korjaamaan kesken näytöksen tai ainakin niin välillä.

– Jotkut jutut hajoavat koko ajan, vaikka niistä kuinka yritetään tehdä pomminkestäviä. Joskus taas näytöksessä käytettävä hauras lasimaljakko saattaa kestää koko näytäntökauden ajan, Nyyssönen sanoo.

Tavaraa kertyy varastoon

Aika harvoin suuritöistäkään rekvisiittaa voidaan siltään käyttää johonkin toiseen näytelmään. Aika paljon tavaraa päätyy roskikseen, koska kaikkea ei ole tilaa säilyttää.

– Yleensä ne säilytetään, jotka on ollut vaikea hankkia tai kuvitellaan, että niitä voisi joskus vielä tarvita. Itse kullekin kertyy varastoon tavaraa, niin myös meille teatteriin, Paananen sanoo. 

Esimerkiksi erilaisia viina- ja muita pulloja ei hävitetä, koska niitä tarvitaan usein.  Myös vanhat laukut on pyritty säilyttämään.

Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Jyväskylän kaupunginteatterilla on kaksi huoneellista täynnä tavaraa hyvässä järjestyksessä: seinällä ovat aseet, yhdessä hyllyssä astiat, yhdessä laukut ja kolmannessa silmälasit.

Paanasen mielestä kaikista haastavimpia ovat yleensä hankkia vuosisadan alun  ja sota-aikaan liittyvät esineet, koska ihmiset muistavat ne.

Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

– Niitä on vaikea saada. Jos niitä ei löydy valmiina, on yritettävä itse rakentaa jotain, mikä on aidonnäköistä ja -tuntuista.

Myös kausituotteet väärään aikaan, esimerkiksi joulukoristeet keväällä, voivat tuottaa hankaluuksia.

Heittoveitsiä ja rummuttavia karhuja

Kun teatterissa tarvitaan jotain uutta, ensimmäisenä käydään läpi varasto. Jos sieltä ei sopivaa löydy, sitten tarpeistonhoitajat lähtevät kirpputorikierrokselle.

– Maailma on avautunut: 1980-luvun lopulla tehtiin tekokukkia superlonista, mutta nyt voidaan tilata tavaraa netistä. Esimerkiksi puvusto tekee kankaiden hankintamatkoja Tallinnaan, Paananen kertoo.

Taatusti säilyvää brittiläistä joulupuddingia, hyytelöä ja jäädykettä. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Viimeaikojen ulkomaisten nettikauppojen hankintoja ovat Jekyll & Hyde -näytelmän kävelykeppi, jossa on miekka sisällä ja ensi-iltaan tulevan Juhlista jaloin -näytelmän kauko-ohjattava kaksikerrosbussi, rummuttava karhu ja heittoveitsi.

– Lahjoituksiakin on saatu, esimerkiksi ryijyjä. Ne kaikki on pistetty talteen, Nyyssönen sanoo.

Jättijääpaloja ja vaahtomuovileipiä

Aivan kaikessa katsojaa ei kuitenkaan voi huijata. Yhtä vierailuesitystä varten tarpeistonhoitajat ovat jäädyttäneet hirveän iso jääkuution, joka hajotettiin näyttämöllä.

Kirsikkakakku paperimassapalloista, retkipatjasta ja tiivistemassasta. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Arkkienkeli  Oulussa -näytelmää varten jokaista esitystä varten jäädytettiin isoihin altaisiin jääpaloja, pakastimet oli niitä täynnä.

Prinsessa Ruususessa puolestaan feikkiherkkujen joukossa oli kulhossa viinirypäleitä, joita näyttelijä pystyi heittämään suuhunsa, kun käsikirjoitus niin vaati.

– Juhlista jaloin -näytelmään olen tekemässä vaahtomuovista kolmioleipiä. Joka näytökseen joudun tekemään myös vadillisen oikeita voileipiä, sillä näyttelijä syö niitä muutaman esityksen aikana, Paananen kertoo.

Mokkapaloja superlonista. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Alkoholiakaan estradilla ei koskaan tarjoilla, vaan esimerkiksi viski on sitruunateetä.

Satujen kiehtova maailma

Tarpeistonhoitajien kiinnostuksen työhön pitää yllä jatkuvasti vaihtuva ohjelmisto.

Sari Nyyssönen ja Tuula Paananen askartelivat Jekyll & Hyde -näytelmän kirjahyllyn satoja kirjoja lähes kuukauden. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

– Meillä on myös kiva työyhteisö. Oma improvisaatioteatteri näyttämön takana, he hymähtävät.

Molempien lempiteoksia ovat sadut, joihin he yleensä pääsevät tekemään paljon kaikkea värikästä.

Sukkahousumakkaroita ja silkkipaperihilloa. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Tarpeistonvalmistajille on oma koulutuksensa, mutta kaikenlainen käsityökoulutus ja -taito on hyödyksi.

– On eduksi, mitä enemmän hallitsee kädentaitoja. Tärkeimmät taidot on kolmiulotteinen hahmotuskyky ja että pystyy ompelemaan ja sakset pysyvät kädessä, Tuula Paananen sanoo.

Ei mitään tavarahamstereita

Kun työ on jatkuvasti täynnä tavaraa, miten tarpeistonhoitaja siihen suhtautuu? Inhottaako se?

– Ei nyt sentään, mutta kun katsoo kirpputorin tavaramäärää usein, ei välttämättä tee mieli hankkia omaan kotiin mitään. Työhön tavaroita on hauska metsästää, Nyyssönen sanoo.

Juhlista jaloin -näytelmän marionettiteatterin nuket ovat tarpeistonhoitajien taidonnäyte. – Meillä oli Sarin kanssa viime keväänä oikein hauskaa töissä, kun niitä väkerrettiin, Tuula Paananen kertoo. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Myös Paananen on huomannut, että vuosien varrella kynnys hankkia tavaroita itselle on noussut.

– Jos vapaa-ajalla liikkuu kirpparilla, hyvin usein löytyy jotain, mikä olisi töissä hyvä ja sitä miettii, kannattaisiikohan ostaa varastoon. Joskus harvoin ja jotain hyvin erikoista tulee hankittua, mutta ei teatterillekaan voi ylimääräistä hamstrata.

Joulukuusen koristepallot kruunaavat suklaakääretortun. Kuva: Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Tuula Paanasta ja Sari Nyyssöstä haastattelivat Heli Kaski ja Sanna Savela.