Israelilaiset juhlistavat pyhiään suomalaisella Moses-vodkalla

Tyrnävällä aloitettiin viinantuotanto 1990-luvun lopulla. Nykyään sieltä viedään votkaa votkamaihin ja Moses-taateliviinaa Israeliin.

Kotimaa
moses-vodka
Timo Nykyri / Yle

Voisi luulla, että ulkomailla tehty votka olisi altavastaajan asemassa itänaapurin markkinoilla. Tyrnäväläinen Shaman Spirits on kuitenkin saanut viennin auki esimerkiksi Venäjälle, Armeniaan ja Kazakstaniin.

Viennin taustalla on juutalainen perheyhtiö Global Drinks Finland, jonka kautta ovet ovat auenneet myös Israeliin.

– Vuoden ajan olemme tehneet yhteistyötä. Heillä on hyvät kontaktit ympäri maailmaa, he ovat äärimmäisen verkostoituneita, kehuu Shaman Spiritsin toimitusjohtaja Ilpo Sulkala.

Kainuun kokoiseen Armeniaan vienti aloitettiin vasta keväällä.

– Sinne on viety viisi-kuusi rekallista tavaraa.

Viinasta ei yleensä tehdä hittiä hetkessä. Brandiä rakennetaan hitaasti.

– Väittäisin, että yhden tuotteen alkutaival vie seitsemästä kymmeneen vuotta. Jos se sen jälkeen vielä kestää, on se maailmanluokan brändi, miettii Sulkala.

Moses-vodkaa ja taateliviinaa

Tyrnävällä valmistetaan juutalaisten kosher-säännökset täyttävää Moses-vodkaa ja Moses-taateliviinaa. Tuotteita menee myös muslimimaihin.

Israelin markkinat ovat tärkeät koko juutalaiselle liikemaailmalle. Pyhällä maalla vieraillaan säännöllisesti katsastamassa myös sitä, minkälaista kosher-tuotteiden tarjonta on.

– Joulu ja pääsiäinen ovat Israelissa sesonkeja, kertoo Sulkala. Tällöin Moses-vodka ja Moses-taateliviina käyvät kaupaksi myös muualla.

Kosher-tuotteiden valmistus Tyrnävällä on tarkasti valvottua. Rabbien hyväksynnät on hankittu Israelista, Tukholmasta ja Helsingistä. Valmistuksessa käytetään omia säiliöitä ja kamera kuvaa tuotantoprosessia.

– Se on kunnia-asia. Kaikki tehdään niin kuin pitääkin.

Tyrnäväläisen Shaman Spiritsin tuotannosta menee vientiin noin 80 prosenttia. Yhtiön liikevaihto nousee reilusti yli miljoonan tänä vuonna.