Turvapaikanhakijat innokkaita kirpputoriasiakkaita – kaupankäynnin säännöistä syntynyt kuitenkin pientä kitkaa

Oulussa vastaanottokeskuksen läheisyyydessä sijaitsevalla kirpputorilla on syntynyt muutamia väärinkäsityksiä käytetyn tavaran kaupankäynnistä. Ostettuja tavaroita on haluttu palauttaa, mutta sellainen ei kuulu kirpputorikäytäntöön.

turvapaikanhakijat
Oululainen kirpputori sijaitsee Ruskossa.
Pekka Loukkola / Yle

Oulussa turvapaikanhakijoiden ja kirpputorien järjestäjien kanssa on ollut välillä kitkaa toimintatavoissa. Turvapaikanhakijat ovat kasvava asiakaskunta, mutta kirpputorin toimintatapa ei ole heille vielä täysin selvillä.

1Kirpputorin myymäläpäällikkö Sanna Holappa kertoo, että turvapaikanhakijoille täytyy vähän väliä selittää, mikä on suomalainen kirpputori.

– He eivät ymmärrä sitä, että myytävät tavarat eivät ole myynnissä meillä, vaan että ne ovat muiden asiakkaiden myyntitavaroita, kertoo Holappa.

Väärinkäsitykset näkyvät ostoskäyttäytymisessä ja varsinkin siinä vaiheessa, kun ostoksia halutaan palauttaa takaisin kirpputorille.

Turvapaikanhakijat yrittävät myydä meille takaisin ostamiaan tuotteita.

Sanna Holappa

– Turvapaikanhakijat yrittävät myydä meille takaisin ostamiaan tuotteita. Joudumme vääntämään rautalangasta, jotta viesti menisi perille, että ei näin, jatkaa Holappa.

Kirpputorilta onkin oltu yhteydessä läheiseen Heikinharjun vastaanottokeskukseen, jotta jo siellä kerrottaisiin miten suomalaiset kirpputorit toimivat ja millaisilla pelisäännöillä.

Kattilat käyvät kaupaksi

Ruskon kirpputorilla turvapaikanhakijat ostavat lähinnä vaatteita sekä kodissa tarvittavia tarvikkeita, kuten keittiötavaroita.

– Kattilat, astiat ja paistinpannut vaihtavat omistajaa, kertoo myymäläpäällikkö Sanna Holappa.

Pääsääntöisesti asiakkaina ovat turvapaikanhakijamiehet. Miesten vaatteet ovatkin suosittuja myyntiartikkeleita.