Tornion hätämajoitustiloja alettiin tyhjentää – "Emme tiedä, minne meidät viedään"

Torniossa SPR:n hätämajoitustilat pyritään saamaan tyhjiksi tiistain aikana. Rekisteröimättömät turvapaikan hakijat siirretään järjestelykeskukseen, poliisille rekisteröityneet taas vastaanottokeskuksiin muualle Suomeen. Mutta minne? Sitä eivät lähtijät tienneet.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Tornion SPR:n hätämajoitustilan pihamaalla.
Antti Heikinmatti / Yle

Turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskukset Torniossa tyhjenevät tiistain aikana. Väki palloiluhallilta ja yritystalolta siirtyy aamupäivällä avautuneeseen järjestelykeskukseen ja vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea.

Viime päivinä turvapaikanhakijoita on saapunut Tornion kautta Suomeen jopa sadoittain. Suurin osa on jatkanut matkaansa, mutta esimerkiksi Ammattiopisto Lappian yritystalossa oli vielä aamulla majoittuneena lähes 90 turvapaikanhakijaa.

Vapaaehtoiset urakoivat pyöreitä päiviä

Vapaaehtoiset Torniosta, Yllitorniolta ja Rovaniemeltä ovat päivystäneet vuorokaudet ympäri.

– 17 tunnin työpäiviä on tehty. Minä olin täällä viime yön, mutta kävin välillä nukkumassa, kertoo vapaaehtoiseen pelastuspalveluun VAPEPA:an kuuluva Aulis Salminen.

Kaikkiaan hätämajoituskeskuksessa on työskennellyt viitisenkymmentä vapaaehtoista eri järjestöistä.

SPR:n tiimipäällikön Pepe Salmelan mukaan hätämajoituskeskukset tyhjennetään tiistai-iltaan mennessä.

Puolen vuoden matka Suomeen

Yritystalon pihamaalla ihmisjoukko odottelee kyytiä seuraavaan paikkaan. Osa miehistä on ehtinyt jo rekisteröityä poliisille, osa on tullut hätämajoitukseen suoraan Ruotsin rajalta.

– Minä olen jo antanut sormenjälkeni poliisille, kertoo somalialainen Abdigadir.

Tornion hätämajoitukseen mies on tullut Kemin poliisilaitoksen kautta. Tie Suomeen on ollut pitkä.

– Lähdin Somaliasta kuusi kuukautta sitten. Olen tullut pitkän matkan, Makedonian, Serbian, Unkarin, Itävallan kautta, hän kertaa.

Me tiedämme vain, että odotamme tässä bussia, joka vie meidät pois johonkin toiseen keskukseen.

Abdigadir

Mutta miksi Suomi? Abdigadirilla ei ole täällä ystäviä eikä sukulaisia.

– Kotimaassa puhuttiin, että Suomi on hyvä maa. Täällä on kaunista ja hyviä ihmisiä. Ja turvallista, kuvailee nuorukainen kohtuullisella englanninkielellään.

"Missä on Etelä-Suomi?"

Kun kysyn Abdigadirilta, tietääkö hän mihin matka vie seuraavaksi, hän puistelee päätään.

– En tiedä yhtään. Tiedätkö sinä? Me tiedämme vain, että odotamme tässä bussia, joka vie meidät pois johonkin toiseen keskukseen.

Kerron, että paikka on todennäköisesti jossain päin Etelä-Suomea, sillä pohjoisen vastaanottokeskukset ovat kantta myöten täynnä.

– Missä on Etelä-Suomi, Abdigadir kysyy.

Piirrän muistilehtiööni kartan ja siihen nuolen Tornion paikkeilta keskelle Etelä-Suomea. Olisiko osunut Lahden kohdalle.